Behandlingen av pensionärer är inte ok

Efter att den första pensionen för året betalats ut visar en undersökning i Trelleborg att genomsnittet låg på minus 194 kronor i månaden när man jämför årets pension efter skatt med fjolårets. Det skriver fyra företrädare från SPI.
Debatt • Publicerad 9 februari 2011
”Dom som är förbannade har läst på bättre och inte låtit sig nöja med de svepande uppgifterna om skattesänkningar."
”Dom som är förbannade har läst på bättre och inte låtit sig nöja med de svepande uppgifterna om skattesänkningar."Foto: 

Nu har vi pensionärer fått våra första pensioner för året. En del är besvikna, en del förbannade, en del är liknöjda och en grupp nöjda finns förmodligen också.

Den först nämnda gruppen har bara läst uppgifterna som ihärdigt trummats att skatten skulle sänkas från årsskiftet och inte uppfattat att pensionerna skulle sänkas ännu mer. Man har litat på ”sina” politiker.

Dom som är förbannade har läst på bättre och inte låtit sig nöja med de svepande uppgifterna om skattesänkningar.

Dom liknöjda har resignerat. Dom vet att pensionärerna, sedan tjugo år tillbaka, i förhållande till den arbetande gruppen medborgare fått vidkännas en sjunkande standard och har gett upp försöken att påverka.

Grupp fyra är förmodligen pensionärer i de partier som är nöjda med allt som finansministern och hans moderatkompisar i riksdag och regering beslutar.

Det som betyder något när det gäller inkomsterna från pensioner är naturligtvis hur mycket det ”blev över” när skatten dragits. Vi i SPI Trelleborg gjorde en snabbundersökning bland våra medlemmar. Den visade att spännvidden fanns mellan plus 11 kronor till minus 525 kronor i månaden. Skillnaderna beroende på olika bruttoinkomster. Den mest intressanta siffran är dock genomsnittet som låg på minus 194 kronor i månaden när man jämför årets pension efter skatt med fjolårets.

När man bedömer standardförändringen, tillkommer prishöjningarna på det man konsumerar. Hur dessa slår 2011 kan man än så länge bara gissa men fjolårets höjning om 2,7 procent (konsumentprisindex) bedöms av den ekonomiska expertisen komma att överträffas med råge. Att anta att detta kostar en genomsnittspensionär ytterligare 100–200 kronor i månaden är försiktigt bedömt.

Siffrorna är nog relevanta för den totala gruppen pensionärer som alltså i genomsnitt får 300–400 kronor mindre i månaden att leva på.

Jämförelsen med dom så kallade arbetande är också ofrånkomlig på grund av det så kallade jobbskatteavdraget. En titt i skattetabellen visar att vid en rätt beskedlig månadsinkomst om 12 500 kronor betalar pensionären 300 kronor mer i skatt varje månad än den arbetande.

”Var och en sig själv närmast” tycks tyvärr ha blivit en livsfilosofi i Sverige och det är väl bara att acceptera att flertalet av dom som har inkomster från jobb tycker att behandlingen av pensionärerna är ok.

Vi i SPI tycker inte det!

Gert Rosenquist

Ann-Christine Nilsson

Göte Nilson

Bodil Francke Ohlsson

SPI Trelleborg

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.