Debatt

Befria vården från marknadstänket

Debatt Artikeln publicerades
Vi i Kommunistiska Partiet kräver att vårt sjukhus görs helt igen, skriver Dennis Andersson.
Foto: Claes Nyberg
Vi i Kommunistiska Partiet kräver att vårt sjukhus görs helt igen, skriver Dennis Andersson.

Kommunistiska Partiet i Trelleborg ser med oro på hur vårt sjukhus i Trelleborg, med upptagningsområde Vellinge-Svedala, monteras ner bit för bit.

Vi har inte bara följt detta utan också agerat genom att arrangera möten, väcka debatt och skriva inlägg och flygblad. Vi i Kommunistiska Partiet kräver att vårt sjukhus görs helt igen. Alla stängda avdelningar måste öppna igen, alla vårdplatserna behövs. Tar man bort delar av sjukhusets avdelningar fungerar inte helheten. Akuten måste hållas öppen dygnet runt igen, det skall inte vara en fråga om vad klockan är som avgör om ett liv kan räddas eller inte.

Vi kräver också att ambulanserna för Trelleborg skall utgå från Trelleborg. Dagens utryckningstider är rent mordiska eftersom de i genomsnitt är längre än den tid som gäller för återupplivningsförsök vid hjärtstillestånd.

Sjukvården måste vara statligt styrd för att lika vård för alla skall kunna garanteras. Lägg ner Region Skåne. Den pratkvarnen kostar bara pengar och hjälper inte vården att bli bättre. Bara när dåliga beslut skall förmedlas och när organisationer inte fungerar behövs ”kommunikatörer”. I Region Skåne är det hundratals kommunikatörer.

Vården måste också befrias från marknadstänkandet. Det som så fint kallas för NPM (New Public Management) måste bort. Det betyder att allt skall räknas i pengar och att avdelningarna skall fakturera allt de gör. Detta medför att vårdpersonalen inte tillåts göra det de brinner för och kan. I stället skall det skrivas rapporter och faktureras. Sluta med det och börja se till behoven i stället för budgeten. I dag har vi i Sverige, tack vare EU-medlemskapet, fått ett budgetslaveri utan dess like. Att följa budgeten har blivit rena rama religiösa dogmen, ren hysteri. Snöskottningen i en kommun som Trelleborg är ett tydligt exempel på hur sjukt det blir om budgeten skall följas slaviskt. Ska vi sluta skotta snö en snörik vinter för att budgeten säger att pengarna är slut? Nej, och lika sjukt är det att stänga vårdplatser för att budgeten är slut. Lika lite som det går att förbjuda snön att falla går det att förbjuda människor att trilla eller att bli sjuka i november och december.

Alla delar av vården är viktiga och fyller funktioner. Men vi är uppriktigt förbannade över nerdragningarna inom psykiatrin och kvinnomottagningen: För dessa grupper accepterar vi inga nerdragningar och kräver att de resurser som behövs genast skjuts till.

Sluta plåga den egna personalen, satsa på dem i stället. Ända sedan bemanningsföretagen gjordes lagliga i Sverige, av Carl Bildts regering på 1990-talet, har vi i Kommunistiska Partiet sagt att detta kommer splittra alla arbetare och förstöra sammanhållningen på arbetsplatserna. Nu hjälper det inte att vi fick rätt, för alla vet hur bemanningspersonal stör sammanhållningen, när någon går på egna avtal och har egna arbetsuppgifter. Allt som faller mellan stolarna måste ändå göras. Vården är ett tungt och krävande jobb både fysiskt och psykiskt. Därför anser vi att vårdyrket skall gå före i en arbetstidsförkortning med bibehållen lön. I dag orkar väldigt få arbeta 100 procent ända fram till pensionen.

Dennis Andersson,

Kommunistiska Partiet Trelleborg