Annons

Bättre välfärd ger inte heller nödvändigtvis lägre kriminalitet

Reflektion efter Vänsterpartiet Trelleborgs debattinlägg (den 2 mars).
Publicerad 7 mars 2023
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Förebyggande åtgärder ger effekt med start om 20 år och full effekt om 35. Till dess måste vi låsa in brottslingar mycket mer och mycket tidigare än nu. Annars fortsätter vi att ha femton gånger fler gängmord än våra grannländer, skriver Sten Levander.
Förebyggande åtgärder ger effekt med start om 20 år och full effekt om 35. Till dess måste vi låsa in brottslingar mycket mer och mycket tidigare än nu. Annars fortsätter vi att ha femton gånger fler gängmord än våra grannländer, skriver Sten Levander.Foto: Fredrik Persson

Medicinsk verksamhet är kunskapsstyrd, ”vetenskap och beprövad erfarenhet”. Det är brottsbekämpning också hävdar man. ”Det finns olika forskningsresultat och olika sätt att tolka dem” (Trelleborgspolitiker). Med en sådan kunskapssyn blir det ett smörgåsbord där allt är sant – man väljer enligt smak och tros-bekännelse. Moralförfall, invandring eller rovkapitalism.

I vetenskap och beprövad erfarenhet hänger orsaksförklaringarna ihop, precis som i en växellåda. Inga kugghjul snurrar fritt för sig själva. Smörgåsbordet är principlöst, man kan äta vilka kombinationer av smårätter som helst. I politiska koalitioner ska var och en ha sitt och det finns ingen övergripande teori/förklaringsmodell. Det garanterar att kugghjulen snurrar utan kontakt med varandra i det brottsförebyggande arbetet.

Annons

I en ny BRå-rapport bekräftas det vi vet sedan 200 år, via hundratals vetenskapliga publikationer och två tidigare BRå-rapporter: fattigdom är inte en orsak till brott på individnivå. De flesta fattiga är brottsfria. Bättre välfärd ger inte heller nödvändigtvis lägre kriminalitet. Den snabbaste välfärdsökningen i Sverige hade vi 1955-75. Samtidigt ökade kriminaliteten exempellöst.

Människor är komplexa – det finns inga enkla förklaringar till att individer begår brott. Därför behövs många perspektiv. Ska vi förebygga brott måste olika kunskapstraditioner samverka – och ha en gemensam uppfattning om viktiga orsakskedjor så som dessa manifesteras över tid på samhällsnivå, i familjen/närsamhället och på individnivå. Med kloka förebyggande åtgärder kan vi på sikt få ner brotten.

”Människor är komplexa – det finns inga enkla förklaringar till att individer begår brott.”
Sten Levander

Två tredjedelar av alla brott begås av 5 procent av männen mellan 14 och 29 år. Om vi får i gång förebyggande åtgärder kan de som föds efter 2027 bli föremål för sådana åtgärder och börjar inte begå brott lika mycket när de fyller 14 (2041). Samtidigt fortsätter de 5 procent som fötts 2011-2026 att begå brott i stor skala tills de fyller 30 (siste man 2056).

Förebyggande åtgärder ger effekt med start om 20 år och full effekt om 35. Till dess måste vi låsa in brottslingar mycket mer och mycket tidigare än nu. Annars fortsätter vi att ha femton gånger fler gängmord än våra grannländer. Vetenskap, beprövad erfarenhet och sunt förnuft.

Sten Levander, Maglarps-akademin

Vi har citerats 10-tusentals gånger i den internationella forskningslitteraturen

Annons
Annons
Annons
Annons