Annons

”Bättre om barn från olika socioekonomiska områden träffas och interagerar med varandra”

Svar till Lars Mikkelä, (M) (den 7 april).
Publicerad 13 april 2022
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En ny förskola på Pilevall får den konsekvensen att ytterligare en förskola läggs ner, denna gång är det Örtagårdens förskola som får stryka på foten, alltså samma förskola som barnen från Pilekvistens förskola skall flyttas till, skriver socialdemokraterna i bildningsnämnden. Arkivbild.
En ny förskola på Pilevall får den konsekvensen att ytterligare en förskola läggs ner, denna gång är det Örtagårdens förskola som får stryka på foten, alltså samma förskola som barnen från Pilekvistens förskola skall flyttas till, skriver socialdemokraterna i bildningsnämnden. Arkivbild.Foto: Malin Palm

Moderaterna i Trelleborg är häpna över oppositionens debattinlägg. Vi Socialdemokrater är precis lika häpna efter Moderaternas svar.

Moderaterna försöker nu flytta fokus från den barnkonsekvensanalys som med all tydlighet visar vad avvecklingen av de fyra förskolorna Pilekvisten, Klövern, Prästkragen och Änghög får för negativa konsekvenser ur barnens perspektiv. I stället väljer Moderaterna att lägga fokus på något helt annat. Moderaterna skriver att ”samtliga namn som nu är med och skriver under debattartikeln var också med och tog beslut”. Det kan inte bli mer fel. Om Moderaterna bemödar sig att läsa protokollen från när besluten togs så framgår det tydligt att Socialdemokraterna har yrkat avslag till både lokalrevisionen 2021 och 2022. Alltså stämmer inte uppgifterna som Moderaterna skriver i debattartikeln. Vi Socialdemokrater har varit tydliga i nämnden var vi står i dessa frågor och det vet mycket väl Moderaterna, att försöka inbilla trelleborgarna något annat är bara ett sätt att flytta fokus från den barnkonsekvensanalys som aldrig blev gjord till politiskt käbbel.

Annons

Du ställer frågan om varför Socialdemokraterna är emot en ny förskola på Pilevall eller en utbyggnad av skolan i Smyge.

Moderaterna i Trelleborg använder sig av taktiken att det man ger med ena handen tar man snabbt tillbaka med den andra, och lite till. En ny förskola på Pilevall får den konsekvensen att ytterligare en förskola läggs ner, denna gång är det Örtagårdens förskola som får stryka på foten, alltså samma förskola som barnen från Pilekvistens förskola skall flyttas till. Det skulle innebära att de barn som flyttas från Pilekvistens förskola till Örtagårdens förskola, skall byta förskola ytterligare en gång och då till Pilevall, detta tror vi är en dålig idé och inget som är bra för barnen och därför röstade vi nej. Vi har inga problem med att bygga ny skola på Pilevall, men gör det inte på bekostnad utav Örtagårdens förskola. Varför har man så bråttom att avveckla Klövern och Pilekvisten? Varför inte vänta i stället till Pilevall är klar så slipper man en massa omflyttningar av barn och personal från dessa förskolor. Att dessutom lägga ner Örtagårdens förskola skulle innebära att dessa barn som bor i detta område får en betydligt längre sträcka att ta sig till förskolan, vilket vi tror inte är bra för barnen.

”Vi har inga problem med att bygga ny skola på Pilevall, men gör det inte på bekostnad utav Örtagårdens förskola.”
Mattias Flisborn, Monica Carlström och Cilla Dahl-Andersson, socialdemokraterna i bildningsnämnden

Moderaterna ställer frågan om varför vi röstade emot en utbyggnads av skolan i Smyge. Det enkla svaret är precis av samma anledning som vi röstade emot ett högstadium på Skegrie skola. Vi tror inte det är bra om man håller barnen och ungdomarna isolerade på landsbygden. Vi tror att när man närmar sig högstadieåldern, att det då är bra att blanda barnen från olika delar av kommunen och olika samhällsklasser. Detta tror vi blir en betydligt bättre och jämlik skola där barn från olika socioekonomiska områden träffas och interagerar med varandra.

Mattias Flisborn, Monica Carlström och Cilla Dahl-Andersson, socialdemokraterna i bildningsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons