Annons

Bättre mat till äldre

Maten och måltiderna inom äldreomsorgen är en fråga om vad som är ett bra liv på äldre dar.
Debatt • Publicerad 18 september 2010

Livskvalitet handlar om att leva ett bra liv med allt vad det innebär i form av mat, måltider och gemenskap.

En stor undersökning från Socialstyrelsen visar att maten är ett område där äldre upplever största bristerna. Behovet att förbättra de äldres matsituation är fortfarande stort.

Annons

I vår kommun måste de äldre äta färdigmat som fraktas många mil.

Sedan 2007 har regeringen satsat cirka 1,4 miljarder årligen på stimulansbidrag för att höja kvaliteten på vården och omsorgen om äldre. Ett område som omfattas av bidragen är kost och näring och bland annat anställning av dietister. Detta lyckades KD driva igenom och jag är glad att detta finns i vår kommun.

Vi vill slå fast en mycket tydlig politisk målsättning för maten inom äldre­omsorgen.

Maten ska vara välsmakande och gjord med omsorg för äldre, precis som för alla andra.

Måltiden ska vara efterlängtad, med gemenskap för dem som önskar, precis som för alla andra.

Vi vill ge äldre valfrihet när det gäller mat. Äldre personer betalar, som alla andra, för sin egen mat och därmed kan också andra leverantörer och utförare självklart komma ifråga.

Särskilda boenden behöver byggas och planeras, så att de främjar gemensamma måltider och tillagning på plats. Detsamma gäller trygghetsboendena som behöver byggas – inte bara för att underlätta gemensamma måltider utan också gemensam tillagning, till exempel matlag.

Under nästa mandatperiod ska mat och måltider vara ett prioriterat område för insatserna inom äldreomsorgen. Det finns stora brister som sagt, men också goda förutsättningar att förbättra situationen.

Birgitta Svensson (KD)

ledamot i vård-och omsorgsnämnden

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons