Annons

Barsebäck behövs inte

Debatt • Publicerad 7 december 2004

Centerpartiet har fått mycket stryk i kärnkraftsfrågan den senaste tiden, då människorna i Skåne undrat vad vi sysslar med genom att besluta om en stängning av Barsebäck. Problemet har också varit att övriga partier i Skåne i stort varit negativa till en stängning, trots att deras partier på riksdagsnivå varit helt införstådda med en stängning.

Argumenten att behålla Barsebäck har varit att vi förlorar billig och säker energi. Om detta kan vi debattera länge ( bär industrin sina försäkringskostnader, vilka blir konsekvenserna om något händer, och vilka hälsokostnader har uranbrytningen i U-länderna där denna verksamhet förekommer?), men sett över ett längre perspektiv måste kärnkraften ersättas av förnyelsebara energikällor. Centerpartiet har här tagit ansvaret och gjort avstamp inför framtiden.

Annons

Att vi inte behöver Barsebäck är det dock få som talar om. Redan i dag har vi stora möjligheter att dels ersätta de två terawatttimmar (twh) som per år producerats under senare tid, dels rationalisera bort behovet av elenergi. Problemet är att viljan saknas, och viljan saknas för att elen är för billig i Sverige och för att vi har reella systemfel i bland annat skattepolitiken. Detta tar sig uttryck i att en vanlig husägare som investerar i treglasfönster etcetera, får en högre fastighetskatt, medan den som har enkelglas får lägre fastighetsskatt. Det tar sig också uttryck i att bland annat skogsföretag som skulle kunna investera i ångturbiner för elproduktion inte gör det för att de får betala för varje kilowattimme de producerar. Så den politik som reellt föres i Sverige i dag gynnar gammaldags och ändbar energiproduktion, men missgynnar en hållbar energiproduktion.

Som centerpartist vill jag i stället verka för en långsiktigt hållbar utveckling, vilket innebär att gå ifrån dessa idiotiska system. Mitt uppdrag är att se till att de välavlönade statstjänstemännen plockar fram ett system som tar oss in i det långsiktigt hållbara samhället –istället för att behålla ett uråldrigt och framtidsfientligt/etablissemangsvänligt system.

Det är tid för lokal energiproduktion, där den dolda potential som finns i Moder Jord får komma till sin rätt. Genom exempelvis lokal rötning av jordbruksrester kan vi skapa ytterligare energikällor för att driva fordon eller elturbiner. Vi har för länge blundat för lokala lösningar medan storkapitalisterna och sossarna gjort upp om våra liv. Det är hög tid att ta personligt och lokalt ansvar för vår gemensamma framtid. Eran med billig energi har för länge sedan passerat oss, och tecknen är bland amerikanernas invadering av Irak eller oljeprischocken som bara börjat. Det är smartare att producera sin energi lokalt, än att förlita sig på storskaliga, men ömtåliga system. Med unga och arbetsvilliga centerpartister vid Sveriges och kommunernas roder kommer vi snabbare och smärtfriare fram.

Framtiden är här, låt utnyttja läget.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons