Annons

Barnskötare eller inte i Trelleborg?

Har barnskötarna inte längre något värde i Trelleborgs kommun?
Publicerad 23 mars 2022
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I en kommun i vår närhet har man en kvot på antalet barnskötare kontra förskolelärare som det ska finnas på förskolorna. Vår vilja är att även Trelleborgs kommun ska använda sig av det, skriver två representanter för Kommunal.
I en kommun i vår närhet har man en kvot på antalet barnskötare kontra förskolelärare som det ska finnas på förskolorna. Vår vilja är att även Trelleborgs kommun ska använda sig av det, skriver två representanter för Kommunal.Foto: NTB

Det utbildas barnskötare i kommunen, både på gymnasienivå och som vuxenutbildning, trots det är det svårt att få en anställning.

Om en barnskötare slutar på en förskola vill arbetsgivaren helst anställa en förskolelärare för denna. Då det inte alltid finns förskolelärare som söker lediga tjänster blir det en barnskötare som går på den vakanta tjänsten, och då enligt skollagen.

Annons

Att vikariera eller att ha en allmän visstidsanställning enligt skollagen gör att de arbetade dagarna inte ger något las-företräde. Hur länge en barnskötare än går på ett vikariat blir hen aldrig in-lasad på en tillsvidareanställning.

I en kommun i vår närhet har man en kvot på antalet barnskötare kontra förskolelärare som det ska finnas på förskolorna. Vår vilja är att även Trelleborgs kommun ska använda sig av det.

Petra Persson Nyheim och Annette Rönnemyr, Kommunal Trelleborg Vellinge

Annons
Annons
Annons
Annons