Annons

Barnfattigdomen växer – även i Trelleborg

Alla barn har rätt till goda uppväxtvillkor. Att växa upp i fattigdom i välfärdslandet Sverige handlar inte i första hand om mat i magen, även om det också är en verklighet för flera barnfamiljer.
Debatt • Publicerad 29 mars 2012

Att vara fattig i Sverige handlar om att inte kunna köpa de glasögon ditt barn behöver för att kunna läsa i skolböckerna, det handlar om ditt barn kanske inte kan få nya skor när de gamla tjänat ut eller blivit för små, det handlar kanske om att inte ha råd med avgiften till idrottsaktiviteter eller musikskola. Barnfattigdom handlar om att inte få vara delaktiga, att stå utanför.

I Trelleborgs kommun fanns det enligt Röda Korsets beräkningar 1?202 fattiga barn 2009, vilket är en ökning med 1,5 procent från 2008. Det är också 0,5 procent mer än snittet i landet.

Annons

Mycket tyder på att dessa siffror har fortsatt att öka, år efter år.

Många är de människor som drabbats av de negativa konsekvenser som kommit utav de senaste årens klasskiljande politik. Det är omöjligt att skära i ersättnings- och försäkringssystemen utan att barnen drabbas.

Häpnadsväckande är att Marianne Ohrlander, moderat och ordförande i Trelleborgs socialnämnd deklarerar att hon ifrågasätter att det finns fattiga barn i Sverige. Hon tror alltså inte på Röda Korsets årliga rapporter. Däremot anser hon att människor prioriterar dåligt, skaffar barn som de inte har råd med.

Kort sagt tar människorna inte ansvar för sig själva och hur de lever. Underförstått menar hon alltså att människor får skylla sig själva? Att skaffa barn skall alltså bara vara en rätt förbehållen de rika? Det här visar på en skrämmande och i vissa delar föraktfull syn från en person som är utsedd till socialnämndsordförande.

Jag vill bara tala om att enskilda människor oftast inte själv har ansvar för att de blivit arbetslösa, tvingats till deltidstjänster, blivit ut- eller nedförsäkrade från a-kassa eller sjukförsäkring.

Idag ser vi att långtidsarbetslösheten ökar och att många människor tvingas leva på försörjningsstöd. Följden blir att allt fler barn i Sverige växer upp i fattigdom.

Fattiga barn har fattiga föräldrar.

Vi socialdemokrater vet att barnfattigdomen bäst bekämpas genom en politik för full sysselsättning. Därför behövs en aktiv näringspolitik för fler och växande företag som skapar efterfrågan på arbetsmarknaden. Det är också viktigt att satsa på utbildning som rustar människor så att de kan ta de nya jobben när de växer fram.

Att jobba deltid skall vara en möjlighet men heltid en rättighet.

Att skapa fler jobb är Socialdemokraternas viktigaste prioritering.

Annons

I tider av arbetslöshet och sjukdom som ger arbetsoförmåga är det också viktigt att vi har socialförsäkringar som det går att leva på. Så vill vi ge fler vuxna möjlighet att tjäna sitt eget uppehälle och fler barn ett rikare liv.

Kerstin Nilsson

riksdagsledamot (S)

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons