Annons

Barnen har rätt till båda sina föräldrar

Debatten går nu hög när det gäller frågan om insemination för ensamstående kvinnor. För oss inom Kristdemokraterna är det en självklarhet att barn har rätt till båda sina föräldrar.
Debatt • Publicerad 14 mars 2012

Vi kan inte medverka till att avskaffa pappan och motsätter oss därför förslaget om assisterad befruktning för singelkvinnor.

I FN:s Barnkonvention slås fast, att varje barn har rätt till sina föräldrar, att båda föräldrarna har ett gemensamt ansvar för barnets uppfostran och utveckling och att barnet har rätt att i högsta möjliga utsträckning veta vilka dess föräldrar är (i förslaget först efter att barnet fyllt 18 år).

Annons

Vi vill dessutom att barnkonventionen görs till svensk lag. Detta vill även Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Folkpartiet men de står även bakom förslaget om assisterad befruktning för singelkvinnor. Hur får de ihop den ekvationen?

Samma partier har länge drivit på frågan för fler pappamånader eller till och med krävt en tvångsdelning av föräldraledigheten med argumentet att barn har rätt till båda sina föräldrar, hur tänker man då?

Vi inom KD vill inte lägga oss i hur föräldrarna delar upp sin ledighet men vi delar helt uppfattningen om att pappor är oerhört viktiga. Barn som saknar närvarande pappor växer i många fall upp helt utan manliga förebilder och det är ett stort problem som knappast blir mindre av en ny lagstiftning där faderskapet helt ställs åt sidan. En lagstiftning som slår fast vuxnas rätt till barn, framför barns rätt till sina föräldrar.

I Rädda Barnens rapport 2011 om barnfattigdomen i Sverige konstaterar man att det är framför allt tre grupper av barn som är särskilt utsatta och inte nås av den allmänna välfärdsutvecklingen, nämligen: barn med utländsk bakgrund, barn i storstädernas förorter och barn till ensamstående.

Är det rätt att öka på barnfattigdomen med en ny lag?

Nej, vi vill inte medverka till en lag där några få vuxna personers önskan om att få skaffa barn på egen hand går före barns rätt till sina föräldrar.

Roland Hanson (KD)

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons