Annons

Badavgift gör ingen skillnad för skolbarnen

Fritidsnämnden har under 2009 haft ett stort underskott som var som störst i våras då prognosen pekade på minus 2,4 miljoner. Efter diverse åtgärder och idogt arbete från förvaltningen har vi nu halverat denna summa.
Debatt • Publicerad 23 december 2009

Dock har vi en bit kvar till att klara vår nollbudget. Detta beror till stor del på badhusets stängning som vi inte fått kompensation för trots att vi som hyresgäst hela året haft avdelningar stängda. Bortsett från det problem det skapat för simklubbar och allmänhet så har vi inte fått en krona i kompensation. Detta har vi från fritids sida protesterat mot. För 2010 måste vi ta löneökningarna själv för första gången och har stränga krav på oss att åstadkomma en nollbudget. Därför har vi inget val utan måste göra de besparingar vi kan. Om vi inte gör detta kommer 2011 bli ännu värre.

Politiskt är vi till 98 procent eniga och det är ytterst små skillnader. Det vi strävat efter är att göra det så rättvist som möjligt och där alla får bidraga på så lika villkor som möjligt. Vi har de pengar vi har och det är bara 2,4 procent av den totala budgeten. Vi lyckades i alla fall få 800 000 i förstärkning nu senast i budgeten + en miljon till ungdomsverksamheten. Detta är ovanligt och det är vi glada för eftersom vi då behöver göra mindre besparingar.

Annons

Vad man heller inte får glömma är att vi har nolltaxa för ungdomar vilket nästan inga kommuner har. Föreningslivet betalar ingen taxa för ungdomar i träning. Detta är vi stolta för och vill hålla fast vid.

När det gäller skol­baden fanns en skillnad mellan alliansen och de andra. Vi menar på att detta inte gör någon som helst skillnad för skolbarnen. Detta är ren internfakturering. Det är ju inte så att klassen kommer med en skolpeng till badet. Precis som skolan internfakturerar på fritid för städningen för att vi använder deras lokaler så fakturerar vi i motsatt håll.

Detta i anläggningar där både skola och fritid i sin tur blir belastade hyra av fastighetsnämnden. Det kan ju inte vara så att fritid blir internbelastade från alla håll men inte själva får internbelasta. Detta enligt vår uppfattning i alliansen. Så när som på detta och någon annan mindre detalj är alla med och tar gemensamt ansvar vilket är viktigt för framtiden.

På investeringssidan hoppas jag att vi kan få gehör för en konstgräsplan och påbörja arbetet med en arena för division 3-lagen och även samtidigt lösa rugbyarenan i samråd med fastighetsnämnden.

Detta och mycket annat pockar på och jag hoppas att ekonomin fortsätter uppåt nu så att vi kan få gehör för de nödvändiga satsningar som ligger framför och våra utredningar visar på hur stora dessa behov är. När det gäller fotbollen så är ju denna utredning sedan länge klar och utredd med ett undantag och det är TFF:s eventuella framtida arena alternativt modernisering av Vångavallen som måste leva upp till de nya kraven 2014. Denna fråga har kommunstyrelsen att bita i snarast möjligt.

Ber också att från nämnd och förvaltning att få tacka föreningslivet för den fantastiska insats ni gör och jag hoppas att vi alla politiker förstår hur viktig denna verksamhet verkligen är.

Mats Svensson (KD)

ordförande fritidsnämnden

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons