Annons

Bäckaskolan utsedd till förlorare

Egil Ahl har kanske rätt i att ingen märker att han har bantat. Men barnen på Bäckaskolan kommer att märka av bantningarna i budgeten nästa år. Vi kommer att ha 6,6 lärare per 100 barn -- att jämföra med genomsnittet på 7,9 lärare per 100 barn i övriga Sverige, och också betydligt sämre än för andra skolor i Trelleborg. Är det rättvist? Det skriver personalen på Bäckaskolan genom Lis Myllenberg, Annette Karlsson och Gittan Green i dagens debatt.
Debatt • Publicerad 10 november 2003

Under de senaste veckorna har man kunnat läsa många olika artiklar om skolorna i Trelleborg och om Trelleborgs ekonomi. Den 22 oktober fick vi veta att Trelleborg har satsat stort och själv bidragit med nästan lika mycket som de statliga pengarna (Wernerssonpengarna) ger.Enligt artikeln har personaltätheten ökat och Trelleborg har 8,3 lärare per 100 barn. Dagen efter, den 23 oktober säger skolnämndens ordförande Sven Lindkvist att skolan ska spara 15 miljoner under 2004 utan att pedagogantalet ska minska.Trots detta har vi på Bäckaskolan av vår chef fått veta att cirka fem årsarbetare ska försvinna från oss under 2004. När vi, som personal på Bäckaskolan, reagerade på detta och ifrågasatte Sven Lindkvists uttalande, uttalade sig Trelleborgs skolchef i Trelleborgs Allehanda. Han talade om för oss att "antalet lärare på dessa skolor (upptagningsområde 5) är för stort." Detta kan han inte tillåta eftersom det tär på andra skolors ekonomi. Men då undrar vi: Hur kan antalet lärare vara för stort hos oss på Bäcka och varför ska vi minska med cirka fem årsarbetare under 2004? För nuvarande (höstterminen 2003) är vi på Bäckaskolan 7,7 lärare per 100 barn. Enligt siffror i Trelleborgs Allehanda den 22 oktober och i Trelleborgs rapport till Skolverket september 2003 har Trelleborgs kommun 8,3 lärare per 100 barn. I hela Sverige är genomsnittet 7,9 lärare per 100 barn.Om vi genomför de besparingar som skolledningen ålagt oss kommer vi höstterminen 2004 endast ha 6.6 lärare per 100 barn. Snälla skolchef, skolnämnd med flera, svara oss på följande frågor: Är detta rättvist? Varför ska barnen på Bäckaskolan ha färre lärare och därav vistas i större barngrupper än barn i övriga Trelleborg? Varför säger du Hans Stjernfeldt att vi är för många lärare när vi under hela 2003 har haft färre lärare per 100 barn än övriga Trelleborg? Till sist vill vi också, med anledning av artikeln i Sydsvenskan den 31 oktober, bemöta Egil Ahls uttalande om budgeten 2004. Du har kanske rätt när du säger att ingen kommer att märka av din bantning, men du har fel när du säger att ingen kommuninvånare kommer att märka av några förändringar under 2004 .Om vi tvingas genomföra de personalbesparingar som skolledningen meddelat oss kommer det att bli mycket märkbara förändringar för barn, föräldrar och personal på Bäckaskolan.

Petter Birgersson petter.birgersson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons