Att vindkraft skulle vara en hållbar lösning på kustskyddet är inte trovärdigt
Åtskilliga analyser visar tydligt på de svenska vindkraftoperatörernas generellt sett mycket dåliga lönsamhet. Röda siffror är snarare regel än undantag (till exempel Affärsvärlden, 1 maj 2024, Sandström & Steinbeck). Ju mer det blåser, desto lägre blir elpriset, med låga intäkter och förluster som följd. När det inte blåser är elpriset högt, men vindkraften kan då inte generera några intäkter. Ett resultat av överetablering av vindkraft i flera länder och nedmontering av reglerbar baskraft, särskilt i södra Sverige (SE4).
Hur sannolikt är det då att en vindkraftsoperatör ska kunna finansiera ett kustskydd i 30 år?
Den dåliga lönsamheten medför ökad risk för konkurs och rekonstruktioner. Ett viktigt exempel är den kinesiskt ägda vindkraftjätten Markbygden Ett (Piteå kommun). Vid en konkurs exponeras en enskild kommun till höga ekonomiska risker, om inte operatören har gjort tillräckliga avsättningar för avveckling. Vi har beräknat den sammanlagda ekonomiska risken för Trelleborgs och Skurups kommuner vid en konkurs (avser anläggning av Kustvinds storlek) till mer än 1,5 miljarder kronor. Vi tror inte att något politiskt styre önskar ta en sådan risk.
Bengtsson menar att kustnära vindkraft utanför Trelleborg ska ge ”hela Skåne en tillförlitlig energiförsörjning”. Ett energislag som endast levererar el när det blåser är knappast tillförlitligt.
”Ett energislag som endast levererar el när det blåser är knappast tillförlitligt.”Rickard Nilsson och Mats Nyström, Föreningen Rädda sydkusten
Med fantastiska stränder och uppskattade natur- och rekreationsområden har Trelleborgs kommun ovärderliga tillgångsvärden. Vi delar synen att Trelleborg ska ta tillvara de geografiskt unika möjligheter som finns. Men de här tillgångarna ska inte säljas ut, de måste skyddas. Även framtida generationer ska kunna njuta av det vackra kustnära landskapet – kanske Sveriges finaste? Att från politiskt håll medverka till att fördärva landskapet med kraftverk högre än Eiffeltornet och så nära som 8 km från stranden är inte hållbart.
Skribenten verkar tro på mirakel. Så fort Trelleborgs ändrar sitt nej till kustnära vindkraft, kommer det att uppstå flera fantastiska spin-off effekter i kommunen. Bland annat ska Trelleborg bli ”en kunskapsintensiv hub med fokus på förnybar energi”. Vidare ska vindkraften göra Trelleborg till en ”motor för att bidra till en hållbarare värld” och dessutom ”lösa ett problem för hela södra Sverige”. Resonemanget är inte bara naivt, utan saknar verklighetsförankring. Bengtsson kanske inte har hört talas om begreppet gröna bubblor. ”Kraftvison Söderslätt” har flera typiska kännetecken för en sådan.
Kustvinds VD och övriga aktieägare har ett övergripande mål. Det är att sälja av projektet till en större aktör i branschen för att tjäna så mycket pengar som möjligt på sin investering. Det sker ofta då alla tillstånd är på plats och lång innan anläggningen är färdigbyggd. När projektet har sålts, kanske till kinesiska staten, kommer projektörens ”omsorg” om lokalsamhället att vara historia. Något Axel Bengtsson bör fundera på innan han lierar sig ännu närmare med olika vindkraftsaktörer.
Tack och lov reagerar nu allt fler beslutsfattare i landet mot de utspel och orealistiska löften som vindkraftslobbyn säljer in.
Vi hoppas och tror att det politiska styret i Trelleborg, precis som i Skurup, fortsätter att genomskåda den profithungriga vindkraftbranschens ohållbara argument för att till varje pris kunna etablera kustnära vindkraft.
Rickard Nilsson och Mats Nyström, ordförande respektive ledamot i Föreningen Rädda sydkusten