Att tillåta brottsprovokation är ett steg i rätt riktning

Nyligen åtalades en skånsk man i Helsingborgs tingsrätt för ett antal sexbrott mot minderåriga.
Debatt • Publicerad 28 februari 2014

Han har sökt upp unga flickor på internet och fått dem att posera framför webkameran, han har även stämt träff med två av dem för sexuella syften. På mannens dator hittade polisen runt 2 000 filmer och 17 000 bilder med barnpornografi. 2006 dömdes en av landets värsta sexbrottslingar till ett långt fängelsestraff. Den så kallade Alexandramannen hann förgripa sig på 58 unga flickor innan han åkte fast, den yngsta var bara tolv år gammal. Samtliga flickor hade han kontaktat under falskt namn på olika chattsidor för barn och ungdomar. Mannen i Helsingborg är ytterligare än i raden av vuxna män som kontaktar barn för att begå sexualbrott. Detta måste få ett slut, och för att förhindra övergrepp bör polisen få möjlighet att utföra brottsprovokation.

En polis bör kunna utge sig för att vara en minderårig och låta sig kontaktas av vuxna som söker sexuell kontakt. När tillräckligt material samlats in för att styrka brott kan den vuxne då identifieras och så småningom dömas. Som det är i dagsläget kan polisen i många fall bara agera när ett övergrepp redan har skett. Detta är oacceptabelt.

Sedan den 1 juli 2009 finns den så kallade groominglagen som förbjuder vuxnas kontakter med barn i sexuella syften. Tyvärr är den relativt tandlös eftersom det är synnerligen svårt för polisen att med nuvarande lagstiftning inhämta bevis som håller vid en domstolsprövning. Mellan 2009 och 2012 gjordes 617 anmälningar som gällde grooming, endast fem förövare dömdes. Om den här typen av brottslighet ska kunna bekämpas måste polisen få effektiva verktyg som fungerar.

Brottsprovokation är kontroversiellt och metoden kräver en strikt reglering för att inte missbrukas. Det förutsätter att polisens arbete sker under bestämda former och med restriktioner beroende på omständigheterna i det enskilda fallet. En lag som tillåter brottsprovokation måste givetvis utredas grundligt innan den kan antas.

Mannen i Helsingborg är det senaste exemplet på vuxna män som använder sig av internet för att begå sexualbrott mot minderåriga. Den här typen av brottslighet är avskyvärd på alla sätt och det är viktigt att vi alltid ligger steget före för att förhindra övergrepp. Att tillåta polisen att genomföra brottsprovokation är ett steg i rätt riktning.

Nilla Olsson
Anders Hansson (M), riksdagsledamot Södra Skåne
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.