GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Att sprida misstro mot vetenskapen göder olika grupperingar

(Den 26 april) presenterar Sydsvenskans huvudledare följande: ”När felaktigheterna får fäste hotas inte bara människors hälsa, utan i förlängningen också demokratin.”
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Citatet grundas på en hörsägen som länge cirkulerat i sociala medier om att ”Coronaviruset inte finns eller att det spridits medvetet genom telemaster för 5G-teknik”.

När man sprider lögn, desinformation eller konspirationsteorier syftar det till att undergräva tilliten till varandra, till myndigheter, till vetenskapen, kort sagt till samhället. Söderslättspartiet har i sina inlägg i TA sedan i december 2020 tydligt visat att det genom felaktigheter om vad vetenskap är för något underminerat tilltron till den. Trots att styrelsen för partiet fick chansen att rätta till felaktigheterna har den envist fortsatt surra sig till masten där desinformatörerna och konspiratörerna styr skutan, med Donald Trump som kapten.

(Den 24 april) skriver gruppledaren för Miljöpartiet i Trelleborg – Emil Samnegård – att ”Vi hoppas att politiska partier kan ompröva sina ställningstaganden.” Med denna förhoppning undrar jag om den också omfattar Söderslättspartiet. Båda dessa partier hamnar ju nästan alltid på samma sida, framförallt i infrastrukturfrågorna. Även om de kan ha olika utgångspunkter för sina ställningstaganden tycks de ändå utgöra ett slags parförhållande.

Miljöpartiet skiljer sig dock från SÖS genom att också finnas i Riksdagen (och till och med i Regeringen). Där har vi väljare getts uppfattningen att vetenskapen står högt i kurs, över all partipolitik. I klimatkrisen hävdar Miljöpartiet till exempel att politiken oförbehållsamt måste följa vetenskapens olika mål, helst övertrumfa dem.

Men hur står det till med det lokala Miljöpartiet? Känns det bra att i Trelleborg ha ett ”parförhållande” med ett parti som hävdar rätten att på partipolitiska grunder avfärda vetenskapen, undrar jag?

"När man sprider lögn, desinformation eller konspirationsteorier syftar det till att undergräva tilliten till varandra, till myndigheter, till vetenskapen, kort sagt till samhället."

SÖS förstår inte att det aktivt hotar ”inte bara människors hälsa, utan i förlängningen också demokratin”, för att tala med Sydsvenskan. Hur är det möjligt, undrar kanske någon. Jo, om man som SÖS förbehåller sig rätten att på partipolitiska grunder avgöra vad som är trovärdig vetenskap måste det samtidigt hävda samma rätt till andra. På så vis har man gett auktorisation ner till varenda enskild individ att på obefintliga grunder själva avgöra vad som är trovärdig vetenskap. Sådant är livsfarligt!

Att på så sätt sprida misstro mot vetenskapen göder till exempel olika grupperingar som vägrar att vaccineras, liksom sina barn, grupperingar som vägrar acceptera att Trump förlorade förra årets presidentval i USA och evangelikala grupperingar som på teologiska grunder förvägrar sina barn att i skolan få lära sig om Darwins övertygande belägg för att alla arter av liv på jorden över tid har utvecklats från ett gemensamt ursprung.

Delar det lokala Miljöpartiet, med Samnegård som gruppledare, Söderslättspartiets vetenskapssyn? Eller borde partiet följa Samnegårds förhoppning om att det skulle ompröva sina ställningstaganden – i det här fallet gentemot vetenskapen?

Stephan Bladh, forskare vid LU & GU

Läs mer