Annons

Att peka finger hör inte hemma i politiken

Kommunen går mot ett förväntat underskott på 70 miljoner. Det är en bekymmersam prognos som vi har att se fram mot.
Publicerad 24 mars 2023
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Man hade också kunnat tänka sig att man fattade andra beslut under resans gång, till exempel att inte dra igång en ombyggnad av Ebbehaööen, menar tre socialdemokrater i ett debattinlägg. Bilden togs i samband med att Ann Kajson Carlqvist (M), kommunalråd, och Thomas Nilsson KD), då kultur- och fritidsnämndens ordförande tog första spadtaget.
Man hade också kunnat tänka sig att man fattade andra beslut under resans gång, till exempel att inte dra igång en ombyggnad av Ebbehaööen, menar tre socialdemokrater i ett debattinlägg. Bilden togs i samband med att Ann Kajson Carlqvist (M), kommunalråd, och Thomas Nilsson KD), då kultur- och fritidsnämndens ordförande tog första spadtaget.Foto: T

Vi vet alla att det är många orsaker till det uppkomna läget. Det handlar om inflation, lågkonjunktur och krig i vårt närområde för att nämna några viktiga faktorer.

Kommunstyrelsens ordförande väljer att i stället gratulera sig själv för att ha sparat i verksamheten och peka finger mot opposition med budskapet att hade de fått bestämma hade det varit mycket värre.

Annons

Nu behöver kommunen inte hyvla i verksamheten säger man också. Nej det är svårt att hyvla mer i en verksamhet som redan är lika hyvlad som ostskalken innan man slänger den.

”Nej det är svårt att hyvla mer i en verksamhet som redan är lika hyvlad som ostskalken innan man slänger den.”
Sven Lindkvist, Lennart Höckert och Birgitta Almroth (S)

Man hade också kunnat tänka sig att man fattade andra beslut under resans gång. Man hade kunnat bygga upp verksamheterna i kommunen så de inte går på knäna och man hade inte behövt sänka skatten av ideologiska skäl. Man hade inte behövt subventionera Internationella engelska skolan med 4 miljoner extra per år till en verksamhet som inte berör så många trelleborgare som man skulle kunnat tro. Man hade kunnat färdigställa planerna till rugbyklubben och kanske inte dra i gång en ombyggnad av Ebbehallen. Två av några projekt som nu ligger och tickar pengar och resurser utan att det blir något gjort. Man hade kunnat tänka sig att man inte band upp flera år med hyreskostnader som är Trelleborgs högsta för kontorslokaler eller att man ökar kostnaden för arvoden i samma budget som man håller igen allt annat.

Man hade kunnat hoppas på att dagens regering bestående av moderater, kristdemokrater och liberaler med stöd av sverigedemokrater hade fortsatt förra regeringens prioriteringar på kommunerna. Men av regeringen ser vi inte ut att kunna räkna med något stöd. Det innebär för kommuner och regioner att kostnadsökningarna tar allt större utrymme när den höga inflationen gröper ur kommunsektorns kassor. Om den borgerliga regeringen fortsätter att prioritera skattesänkningar för höginkomsttagare före ökat stöd till kommuner och regioner. Ja då blir de kommande åren mycket tuffa för Trelleborgs kommun. Det är vi i alla fall överens om.

Att klara en lågkonjunktur i Sverige i dag kan inte bara handla om att spara och dra in. Det borde inte handla om vad oppositionen tycker att man borde ha gjort eller vad oppositionen eventuellt gjorde förrförra mandatperioden. Styr man i kommunen ska det handla om vad styret vill och kan göra för Trelleborg och invånarna här och nu.

Peka finger är bara bra om det gäller åt vilket håll vinden blåser.

Sven Lindkvist (S), gruppledare fullmäktige

Lennart Höckert (S), oppositionsråd

Birgitta Almroth (S), ordförande Socialdemokraterna Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons