GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Att jobba utan motstånd

Transparens, delaktighet och insyn hur viktigt kan det vara? Det kan vara skillnaden mellan välunderbyggda beslut som är förankrade i en större grupp och beslut som saknar bredd och acceptans.
Publicerad 24 november 2022
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Socialdemokraternas fullmäktigegrupp är kritisk till att oppositionen inte får plats i presidierna i Trelleborgs kommun.
Socialdemokraternas fullmäktigegrupp är kritisk till att oppositionen inte får plats i presidierna i Trelleborgs kommun.Foto: Julia Ericsson

Den gångna mandatperioden har oppositionen gång på gång påpekat bristen på insyn och transparens. Presidierna har utgjorts av styret och styrets utsedda oppositionsparti. Transparensen och insynen saknades men man låtsades i alla fall som att det fanns en opposition i presidierna.

I Sveriges kommuner och regioner är det vanligaste att presidierna består av både majoritet och opposition, majoriteten har/får ordförandeposten och oppositionen någon vice ordförandepost. Inte ens traditionellt hårt styrda borgerliga kommuner som till exempel Staffanstorp stänger ute oppositionen från presidierna.

I Trelleborg däremot väljer man att behålla samtliga presidieplatser till styret och skapa en insynsplats för det fjärde partiet i styret. Ett av partierna i det nya styret har under fyra år visat ett starkt missnöje med hur oppositionen har hållits utanför. Det verkar inte vara ett problem när man kommit in i styret och får plats i presidiet. Intressant i sammanhanget är också Socialdemokraternas vilja att släppa insynsplatser till Sverigedemokraterna förrförra mandatperiod och att man bjöd Liberalerna på platser förra mandatperiod för att ge dem insyn. Uppenbarligen är minnet kort hos vissa partier.

”I Sveriges kommuner och regioner är det vanligaste att presidierna består av både majoritet och opposition, majoriteten har/får ordförandeposten och oppositionen någon vice ordförandepost.”
Socialdemokratiska gruppen i fullmäktige

Information till oppositionen skall ges i efterhand av ordförande och förvaltningschef till gruppledaren i oppositionen. Ett onödigt mellanled och extra jobb för förvaltningen som bara ger information och varken transparens eller egentlig insyn.

Om inget händer så väntar ytterligare fyra år där oppositionen inte kommer att få hela bilden och besluten som fattas inte kommer att vila på en bredd och acceptans.

Lennart Höckert, Marianne Fundahn, Sven Lindkvist, Ann-Sophie Hansson, Hanna Skånberg, Anna Nordstrandh, Ismet Dedic, Veronica Larsson, Osman Biberic, Mattias Flisborn, Eva Höckert, Paul Lövdahl, Johnny Nilsson, Birgitta Almroth och Anders Yngve, socialdemokratiska gruppen i fullmäktige