Annons

Att införa mensskydd – inte ett dugg dramatiskt

Trelleborgs församling köper in automater med mensskydd, tamponger och bindor, till församlingens tio toaletter. Jättebra beslut!
Publicerad 5 februari 2024
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Trelleborgs församling köper in automater med mensskydd, tamponger och bindor, till församlingens tio toaletter, skriver Anitha Ljung (S).
Trelleborgs församling köper in automater med mensskydd, tamponger och bindor, till församlingens tio toaletter, skriver Anitha Ljung (S).Foto: Hilda Frankki

Det händer nämligen att tonårstjejer kommer och frågar efter mensskydd. Framför allt rör sig en hel del ungdomar i församlingshemmet och i kyrkan, i konfirmandgrupper och andra grupper för unga.

Ibland har församlingens personal gått till affären och helt enkelt köpt mensskydd till den tjej som kommit och frågat.

Annons

Det ska nu inte behövas. Ingen ska behöva fråga, utan man kan i lugn och ro gå in på toaletten och förse sig med de skydd man behöver. Inget konstigt alls och inte ett dugg dramatiskt.

Problemet har församlingens anställda löst inom ordinarie budget.

På senaste kyrkorådsmötet ställde sig alla ledamöter positiva. Vi från Socialdemokraterna uttryckte öppet vårt stöd till ett bra beslut.

Att införa mensskydd i kommunen är däremot en helt annan sak. Där medför frågan dramatik på högsta nivå. Där har frågan, som vi socialdemokrater initierat och drivit rätt länge, blivit högljutt utbuad, sågad och nerröstad.

När högermajoriteten i kommunfullmäktige röstar nej till mensskydd på toaletterna blir alla kommunens unga tjejer de stora förlorarna.

”När högermajoriteten i kommunfullmäktige röstar nej till mensskydd på toaletterna blir alla kommunens unga tjejer de stora förlorarna.”
Anitha Ljung (S), vice ordförande i Trelleborgs församlings kyrkoråd

Den negativa hållningen är helt obegriplig.

Beslut om inköp av mensskydd borde kunna ligga på varje rektor, liksom inköp av toalettpapper och engångshanddukar, helt utan dramatik.

Eller kommer det SD-M-KD-L-ledda styret snart också att rösta bort inköp av toalettpapper och engångshanddukar till skolorna?

Anitha Ljung (S), vice ordförande i Trelleborgs församlings kyrkoråd

Annons
Annons
Annons
Annons