Annons

Att bygga bort bostadsbristen tar tid

Var ska pensionärerna och ungdomarna bo i framtiden? Ser man till dagens utveckling på bostadsmarknaden behöver man inte vara en professor för att räkna ut att dagens hyresnivåer har sprängt taket för vad pensionärer och ungdomar klara av att betala i hyra för sin bostad.
Publicerad 1 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ser man till dagens utveckling på bostadsmarknaden behöver man inte vara en professor för att räkna ut att dagens hyresnivåer har sprängt taket för vad pensionärer och ungdomar klara av att betala i hyra för sin bostad, skriver Niels Nielsen, ordförande i den lokala hyresgästföreningen.
Ser man till dagens utveckling på bostadsmarknaden behöver man inte vara en professor för att räkna ut att dagens hyresnivåer har sprängt taket för vad pensionärer och ungdomar klara av att betala i hyra för sin bostad, skriver Niels Nielsen, ordförande i den lokala hyresgästföreningen.Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX

Trelleborgs kommun har ett stort ansvar för trelleborgarna som väljer att bo i hyreslägenheter. De har fått ökade boendekostnader efter den stora utförsäljning av Trelleborgshem där nya aktörer har tillkommit tillsammans med ett färdigt koncept om att renovera och höja hyran med 42–45 procent som medför att pensionärer och ungdomar inte har råd att bo i hyresrätter.

Trelleborgs kommun har dock medverkat till att byggandet i kommun har kommit igång, men inte i den takt som behövs för att minska bostadsbristen och i synnerhet för pensionärer och ungdomar.

Annons

Bostadsbristen i Trelleborgs kommun ökar dag för dag och bidrar till att många ofta hyr in sig på ett andrahandskontrakt och ofta med en hyra långt över den ursprungligen hyra vilket skapar otrygghet och social oro. Detta kan i längden bli dyrt för kommunen om vi inte får fart på bostadsbygget med en billig hyra för pensionärer och ungdomar.

”Detta kan i längden bli dyrt för kommunen om vi inte får fart på bostadsbygget med en billig hyra för pensionärer och ungdomar.”
Niels Nielsen, ordförande i Hyresgästföreningen SVT

Att bygga bort bostadsbristen tar tid så redan nu bör Trelleborgs kommun utse tomtområde som kräver byggherren på att minst 30-35 procent av bygget skall byggas till pensionärer och ungdomar med en hyra som ligger under vad man får i garantipension.

Hyresgästföreningen Svedala, Vellinge, Trelleborg tycker det är dags att politikerna träder fram och redovisar hur man har tänkt lösa bostadsbristen för kommuns pensionärer och ungdomar i närtid och på ett längre perspektiv.

Niels Nielsen, ordförande i Hyresgästföreningen SVT

Annons
Annons
Annons
Annons