Annons

Att betala av på skulden gynnar svenska folket

Vi befinner oss i en turbulent tid. Finanskrisen är långt ifrån över, spåren och effekterna av den kan vi se i många europeiska länder.
Debatt • Publicerad 30 juni 2011

Grekland är nära en finansiell kollaps, och det är endast genom ett kollektivt ansvarstagande i det grekiska parlamentet som landet kan undvika en konkurs. Hur det går får framtiden utvisa.

Även om Sverige har sunda statsfinanser har även vi varit illa ute. Vi minns fortfarande krisåren i början på nittiotalet då vi, precis som grekerna, levde över våra tillgångar.

Annons

Genom hårda spar­paket tog vi oss ur krisen och fick landet på fötter. Det var en dyrköpt erfarenhet, men genom att inte upprepa de misstag vi gjorde då har vi tagit oss igenom den senaste krisen och står nu starkare än de allra flesta euro­peiska länder.

Det är många på den politiska vänsterkanten som har kritiserat oss för att vi betalar av på statsskulden istället för att låta pengarna försvinna in i olika transfereringssystem.

Det är ett resonemang som jag har svårt att förstå. Sedan 2006 har statsskulden sjunkit med ungefär 167 miljarder kronor. Det innebär en mindre räntekostnad som ger oss utrymme att göra ytterligare satsningar inom välfärden. Pengar som förut försvann i räntebetalningar går nu tillbaka till det svenska folket. När statsskulden rusar iväg blir effekterna svårhanterliga. Många euro­peiska länder brottas nu med statskulder som med marginal överstiger deras bnp.

Exempelvis har Portugal en statsskuld på 93 procent av bnp, Italien 119 procent och Grekland smått ofattbara 142,8 procent. Som jämförelse uppgår Sveriges statsskuld till 39,8 procent av bnp. Situationen i Europa skapar både politisk och ekonomisk instabilitet och vi ser tydligt vad som händer med de länder som låtit skulderna skena. Där­emot känner jag inte till något land som har fått problem på grund av en för låg statsskuld.

Alla reformer som Juholt står i talarstolen och lovar kostar pengar. Hur dessa ska kunna genomföras utan kraftiga skattehöjningar har jag svårt att se. Han har tidigare sagt att han ”inte ser någon anledning att kraftigt höja skatterna.

Däremot kommer vi sannolikt att vilja justera och förändra dem”. Vi som har varit med ett tag vet att en socialdemokratisk ”justering” av en skatt tyvärr alltid innebär en höjning.

Den som inte behöver stå till svars för sina utspel kan lova allt åt alla. Till skillnad från oppositionen handskas vi med riktiga pengar i en riktig värld, och då måste vi använda varje skattekrona på bästa tänkbara sätt. Allt annat är oansvarigt.

Anders Hansson (M)

riksdagsledamot

södra Skåne

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons