”Att behöva åka till Vellinge är pinsamt”

I förra veckan läste vi om Vellinges satsningar på idrotten.
Debatt • Publicerad 11 mars 2010

Vi har inget att skämmas för i Trelleborg för vi har gjort stora satsningar de senaste åren i form av föreningarnas hus, omklädnadsrum, plantäckning, nya toppmoderna tennisbanor, renoverat badhus och mycket annat. På ett område är det tvärstopp och det är på fotbollens område.

Trelleborgs kommun växer och antalet utövare blir fler och fler men antalet planer har till och med minskat. Inga nya planer de senaste 20 åren mer än ersättningsplaner. Vi har inte en fungerande konstgräsplan medan Vellinge har fem stycken och fler på gång.

I fritidsnämnden har alliansgruppen också tagit beslut att begära en konstgräsplan medan S-gruppen var emot. Dock har hela fritidsnämnden enhälligt stått bakom treårsplanen som faktiskt innefattade arena till division 3-lagen och även konstgräs. Sedan dess har det säkert kommit in minst fem protokollsanteckningar mot konstgräs från S-sidan. De gör en annan prioritering och det får man ju acceptera.

Sedan vi svarat på remissen har ärenden legat hos kommunalrådet för väntan på behandling i kommunstyrelsen. Vi jobbar även parallellt med kostnadsbiten och med kommunens tjänstemän för att få en uppdaterad kostnadsbild och det har jag förståelse för att kommunledningen vill ha men varför är just denna investering så märkvärdig?

Fritids rambudget ska uppenbarligen till varje pris inte ökas. Den ska ligga konstant fast och minskar därmed i procent för varje år. Vi har 2,3 procent av den totala budgeten och där utgör 84 procent löner och internhyror. En ökning med 600 000 kronor per år av vår rambudget borde vara realistiskt att genomföra.

Det viktigaste är dock att kommunstyrelsen en gång för alla tar ett principbeslut om man vill ha elitidrott i kommunen eller inte. Därför måste kommunstyrelsen värdera hur mycket man anser det är värt att ha ett varumärke som TFF. Vårt kanske största varumärke i kommunen. Jag har efterlyst detta i flera år men det är tystare än tyst på den fronten.

Vi jobbar vidare på diverse lösningar för både arenan, konstgräset och division 3-lagen. Jag hoppas kunna presentera ett bra förslag inom kort. Dock borde man kunna ta konstgräsinvesteringen omedelbart. Gör vi inte detta så försvinner även möjligheten nästa vinter. Bör vi inte kunna ha en fungerande konstgräsplan i allsvenska Trelleborg? Att behöva åka till Vellinge är pinsamt. Dessutom är planen i första hand till för kommande generationer fotbollspelare nämligen våra ungdomar som behöver träna året runt.

Vi måste därför få dessa medel till förfogande för att kunna bedriva den nödvändiga ungdomsvård som sparar vårt samhälle från diverse elände. Eliten fungerar som inspiration för de unga och gör att breddidrotten ökar. Därför behövs båda.

Jag samtalar gärna över partigränserna för att försöka hitta minsta gemensamma nämnaren. Prestige och partitaktik måste begravas till förmån för föreningslivet.

Mats Svensson (KD)

ordförande fritidsnämnden

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.