Annons

”Att använda Ryssland som argument är märkligt”

Kustvinds VD, Magnus Jiborn, tar i en replik (den 16 januari) återigen fram ”rysskortet” för att motivera varför bolaget ska få bygga sin vindkraftsindustri omotiverat nära kusten. Ett tunt argument som knappast får Skurup och Trelleborg att ändra sin negativa inställning till projektet.
Publicerad 2 februari 2023
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det går utmärkt att bygga havsbaserad vindkraft längre ut än 8 kilometer från kusten, dessutom med ett mycket större tillskott av ny effekt för södra Sverige, menar skribenten.
Det går utmärkt att bygga havsbaserad vindkraft längre ut än 8 kilometer från kusten, dessutom med ett mycket större tillskott av ny effekt för södra Sverige, menar skribenten.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Att Kustvind fortfarande använder Ryssland som argument är märkligt, eftersom Europa nu aktivt minskar beroendet av rysk gas och olja. Men det är varken Ryssland eller en särskild omsorg om lokalsamhället som är anledningen till att ett litet projekteringsbolag som Kustvind är engagerat i det här projektet: det handlar om krassa ekonomiska överväganden. Och där ingår att ägarna ska tjäna stora pengar när projektet så småningom säljs av till en annan aktör.

Jiborn påstår att vi upprepar “vårt enda verkliga argument” mot deras planerade vindkraftsindustri: “att utsikten påverkas negativt”. Han har fel, vi har överhuvudtaget inte kommenterat utsikten i vår debattinlägg.

Annons

Att utlova ett elpris på 89 öre först från den dagen anläggningen är klar är knappast något som förpliktar. Kustvind har vad vi vet inte lämnat in ansökan till berörda myndigheter. Och om processen skulle komma så långt kommer Skurup och Trelleborg att utnyttja sin vetorätt mot projektet. Projektet kommer därför sannolikt aldrig att byggas.

Vi noterar att Jiborn i sin replik medger att bolagets 89 öres erbjudande inte är juridiskt bindande – det är en viktig konsumentupplysning som bolaget talade tyst om vid lanseringen.

Kustvind lockar åter med bygdepengar och diffusa löften om “arbetstillfällen, intäkter och affärsmöjligheter”. Allt för att få kommunernas välsignelse och för att påverka den starka lokala opinionen mot projektet.

”Kustvind lockar åter med bygdepengar och diffusa löften om “arbetstillfällen, intäkter och affärsmöjligheter”.”
Rickard Nilsson, ordförande Föreningen Rädda sydkusten

• Det är oacceptabelt om våra två berörda kommuner skulle sälja ut sydkustens unika naturområden för en spottstyver på 10 miljoner kronor per år. Den här ”ersättningen” bör betraktas som en muta, och ska ställas i relation till för evigt förstörda naturvärden och rekreationsområden!

• Magnus Jiborn vill bygga en vindkraftsindustri brutalt nära kusten, så nära som 8 km, och med över 300 meter höga kraftverk. En sådan industri skulle medföra dramatiskt negativa effekter för natur, miljö och livskvalitet – projektet är inte hållbart! Den skada som en sådan här anläggning medför kan heller aldrig uppvägas av det potentiella effekttillskott den skulle bidra med – om det blåser.

• Det går utmärkt att bygga havsbaserad vindkraft längre ut än 8 kilometer från kusten, dessutom med ett mycket större tillskott av ny effekt för södra Sverige. Flera större vindkraftsprojekt planeras nu 22-30 km från kusten. Dessa projekt är mer hållbara.

• Vi utgår ifrån att de politiska majoriteterna i Skurup och Trelleborg inte låter sig påverkas av fortsatta utspel som egentligen handlar om profithunger. När Magnora, Magnus Jiborn och övriga aktieägare har sålt av projektet, kanske till kinesiska staten, kommer deras ”omsorg” om lokalsamhället att vara historia.

Rickard Nilsson, ordförande Föreningen Rädda sydkusten

Annons
Annons
Annons
Annons