Annons

Återvinn matavfallet

Trelleborgs kommun borde utreda vad som skall till för att biogasproduktion från matavfall skall bli verklighet i vår kommun. Det skriver folkpartisterna Henrik Silfverstolpe och Sverrir Valgeirsson.
Debatt • Publicerad 11 mars 2010
Foto: 
”Gasbussarna är moderna och miljömässigt är det ett stort lyft för Trelleborg, eftersom gasbussarna släpper ut mindre avgaser än motsvarande dieselbussar.”
”Gasbussarna är moderna och miljömässigt är det ett stort lyft för Trelleborg, eftersom gasbussarna släpper ut mindre avgaser än motsvarande dieselbussar.”Foto: 

Onsdagen den 3 mars tog Skånetrafiken fem nya gasbussar i trafik i Trelleborg.

Bussarna kommer att rulla i stadstrafiken. Gasbussarna är moderna och miljömässigt är det ett stort lyft för Trelleborg, eftersom gasbussarna släpper ut mindre avgaser än motsvarande dieselbussar. Bussarna i Trelleborg kommer att drivas av fordonsgas, som är en blandning av naturgas och av biogas, men bussarna skulle kunna drivas på 100 procent biogas (Skånetrafiken har ställt krav på att bussarna skall gå på 100 procent biogas från 2015).

Annons

Naturgas är ett fossilt bränsle och bidrar till utsläpp av koldioxid, medan biogas, som är förnybar, betraktas som så gott som koldioxidneutral. Självklart borde vi se till att gasbussarna drivs med biogas så fort som möjligt.

Biogasen kan produceras på flera olika sätt, men processen är i stort sett den samma. Om biologiskt material får ruttna i syrefattig miljö, då bildas metan och koldioxid. Biogas med hög metanhalt kan användas som drivmedel i bilar och bussar.

Den koldioxid som bildas ingår i ett naturligt kretslopp och bidrar inte till höjningen av koldioxid i atmosfären. Därför anses biogas vara ett ”grönt drivmedel”.

Biologiskt material till produktion av biogas kan till exempel vara odlade grödor eller matavfall. Genom att samla in matavfallet och röta avfallet, så kan matavfallet bli biogas och restprodukten blir rötslam som fungerar som ett jordförbättrande gödselmedel, som i sin tur kan ersätta konstgödsel.

I Trelleborg borde vi kunna bli bättre på att samla in matavfall och låta detta avfall bli biogas. Sysav, Sydskånes avfallsaktiebolag, har en stor biogasanläggning i Malmö och här skulle man kunna ta hand om avfallet, men det vore ju naturligtvis ännu bättre om avfallet kunde tas om hand i vår kommun och matavfallet slapp åka hela vägen till Malmö för att bli biogas.

Den biogasproduktion som planeras i Jordberga är baserad på odlade grödor och inte på matavfall. Trelleborgs kommun borde utreda vad som skall till för att biogasproduktion från matavfall skall bli verklighet i vår kommun och om denna produktion är lämplig att samlokalisera med den planerade biogasproduktionen i Jordberga.

Samtidigt borde Trelleborgs kommun ta kontakt med kommunerna runt omkring och höra om det finns intresse och behov av att gå samman om en satsning på biogasproduktion baserat på matavfall.

Med en lokal biogasanläggning för matavfall, skulle det skapa bättre förutsättning för att öka insamlingen av matavfall, minska transportbehovet men också skapa möjligheter för nya arbetsplatser.

Så nästa gång du står med ett äppelskrutt i handen och ser en av de nya gasbussarna passera förbi, tänk då att du står med ”drivmedlet” i handen och att ditt äppelskrutt kan vara med och göra en skillnad.

Henrik Silfverstolpe

Annons

Sverrir Valgeirsson

Folkpartiet liberalerna

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons