Annons

Återställa stödet till studieförbunden – ett vallöfte

Som alla minns valde Moderaterna och Kristdemokraterna med stöd av Sverigedemokraterna att efter valet börja avvecklingen av de kommunala stöden till samtliga studieförbund. Inte av ekonomiska skäl utan av ideologiska skäl. Och deras beslut har fått konsekvenser för folkbildningen.
Publicerad 9 september 2022
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Matlagningskursen, sycirkeln eller målargruppen bryter ensamhet och isolering och utvecklar människor, skriver Lennart Höckert (S) i ett debattinlägg om studieförbunden.
Matlagningskursen, sycirkeln eller målargruppen bryter ensamhet och isolering och utvecklar människor, skriver Lennart Höckert (S) i ett debattinlägg om studieförbunden.Foto: CAROLINA BYRMO

Idén om ett demokratiskt lärande och ett fritt kunskapssökande ligger till grund för studieförbundens existens. Ett verktyg som ger människor kunskap och mod att erövra makt och ta ansvar i såväl den egna vardagen som i samhället som helhet. Folkbildningen har en förmåga att utmana och vara en demokratisk förändringskraft. Studier och kultur som gör livet rikare och utvecklar samhället. Matlagningskursen, sycirkeln eller målargruppen bryter ensamhet och isolering och utvecklar människor. Har vi som samhälle verkligen råd att äventyra allt detta?

Om man inte tycker att detta är viktigt, ja då kan man försämra förutsättningarna för detta genom en strykning i kommunens budget. Som påverkade studieförbunden.

”Idén om ett demokratiskt lärande och ett fritt kunskapssökande ligger till grund för studieförbundens existens.”
Lennart Höckert S, oppositionsråd
Annons

Trots protester från ABF. Trots protester från Socialdemokraterna. Trots protester från många, många fler. Så valde de styrande att ta bort stöden till bildningsförbunden. Inte för att man ville spara in några få kronor i den kommunala budgeten, utan för att det var ideologiskt viktigt för dem.

I studieförbunden finns en viktig förmåga att bygga vidare på idétraditionen av verksamhet inte bara för utan genom folket. Vi vill se ett samhälle som bygger på gemenskap och minskade klyftor. Och det är därför folkbildning är så viktigt.

Så kan vi hjälpas åt att gemensamt skapa förutsättningarna så att kommunen återställer stödet till bildningsförbunden?

Som ett vallöfte är vi socialdemokrater tydliga med att en röst på Socialdemokraterna gör att vi kommer att kunna jobba för att kommunen återställer stödet till bildningsförbunden i Trelleborg!

Lennart Höckert S, oppositionsråd

Annons
Annons
Annons
Annons