Återremissen blev kanske just den väckarklocka som var syftet

På kommunfullmäktiges möte den 24 april diskuterades Kvinno- och Brottsofferjouren, den här gången utifrån en motion från Miljöpartiet om att höja anslagen.
Publicerad 8 maj 2023
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
På kommunfullmäktiges möte den 24 april diskuterades Kvinno- och Brottsofferjouren, utifrån en motion från Miljöpartiet, skriver tre vänsterpartister.
På kommunfullmäktiges möte den 24 april diskuterades Kvinno- och Brottsofferjouren, utifrån en motion från Miljöpartiet, skriver tre vänsterpartister.Foto: Andreas Mårtensson

Det är inte första gången som denna fråga landar på kommunfullmäktiges bord. Som exempel förslog vi en höjning i vårt budgetförslag i höstas. Och oppositionen har under många år haft med det i sina budgetförslag, men det borgerliga styret har varje gång röstat ner varje tillstymmelse till höjning.

Inför fullmäktigemötet informerade Brottsofferjouren om att de hellre än ett traditionellt föreningsbidrag skulle vilja teckna en överenskommelse om ett ”IOP” (Idéburet Offentligt Partnerskap). Där krav och förväntningar från kommunen kan beskrivas liksom en precisering av hur Brottsofferjouren kan komplettera kommunens ordinarie stödinsatser. Vi tyckte att det var en bra idé och yrkade därför på återremiss av motionen för att ta fram just ett sådant förslag med Brottsofferjouren samt att diskutera med Kvinnojouren om de också skulle kunna vara intresserade av detta.

”Det är väl utmärkt om styret äntligen är på väg att vakna efter många års dvala, vi får väl se om det blir så.”
Kersti Engström, Rolf Nilsson, Mats Sjölin, Vänsterpartiet Trelleborg

I ett debattinlägg (den 4 maj) skriver Ann Kajson Carlqvist (M) och Mathias Andersson (SD) att oppositionen förhalar frågan genom vårt förslag om att kommunen ska teckna ett IOP med dessa organisationer. För att citera inlägget ”vi vill göra det på ett lite mer strukturerat sätt genom att skriva ett avtal (IOP) med båda dessa organisationer”. Som en händelse alltså precis det som vi föreslog!

Det är väl utmärkt om styret äntligen är på väg att vakna efter många års dvala, vi får väl se om det blir så. Kvinnojouren och Brottsofferjouren gör viktiga insatser och är värda mer stöd än det som styret hittills har gett dem. Återremissen blev kanske just den väckarklocka som var syftet.

Kersti Engström, Rolf Nilsson och Mats Sjölin, Vänsterpartiet Trelleborg