Annons

Årets julklapp från M, SD, L och KD

Vad blir årets julklapp? Frågan ställs ofta i radion strax före jul.
Publicerad 17 januari 2024
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skapar det mera rotation med p-avgifter än med p-skiva?, undrar Sven Lindkvist (S). Arkivbild.
Skapar det mera rotation med p-avgifter än med p-skiva?, undrar Sven Lindkvist (S). Arkivbild.Foto: Lars Thulin

En julklapp brukar vara något som mottagaren har önskat och tillika blir glad över. Kanske till och med en överraskning.

De styrande politikerna i Trelleborg, Moderaterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna har troligen också tänkt något liknande. Att här i Trelleborg skall det också finnas årets julklapp till kommuninvånarna från de styrande. Mottagarna kan vara olika personer men de skall vara skattebetalare i Trelleborgs kommun. Det skall vara något som mottagarna/skattebetalarna har önskat och tillika blir glada över.

Annons

2022 års julklapp till skattebetalarna delades ut vid kommunfullmäktiges decembermöte 2022. Då beslutades det nämligen om att Trelleborgs styrande skulle ha fyra kommunalråd.

Detta skapade sedan en kraftfull folkstorm.

Varför? Jo för att det inte fanns eller finns något motiv och behov av att ha fyra kommunalråd i Trelleborg. Varken då eller nu. Det blev 2022 års julklapp till skattebetalarna från de styrande.

2023 års julklapp till skattebetalarna delades ut vid kommunfullmäktiges decembermöte 2023. Då beslutades det nämligen om att Trelleborgs skattebetalare skall betala parkeringsavgifter vid parkering i centrum.

Dessa avgifter skall enligt redovisning, när det är helt utbyggt, årligen ge cirka 20 miljoner i intäkter.

Kommer detta att skapa en ny folkstorm? Svar: Vet ej.

Men en sak är säker. Att det inte kommer att skapa eller ge trelleborgarna fler parkeringsplatser. Det uttalas att det kommer att skapa rotation på parkeringsplatserna. För vem? Skapar det mera rotation med p-avgifter än med p-skiva? Det trelleborgarna behöver är varken mer utvecklade p-avgifter eller p-skivor.

Det Trelleborg behöver är fler p-platser i centrala Trelleborg.

Att sedan de styrande envisas med att ha en parkeringsnorm för nybyggnation som är noll platser/byggd lägenhet gör inte saken bättre vare sig nu eller framöver. Detta har vi Socialdemokrater åtskilliga gånger i olika forum påtalat samt röstat emot när det infördes.

”Det Trelleborg behöver är fler p-platser i centrala Trelleborg.”
Sven Lindkvist (S)

Vi socialdemokrater står fast till våra vallöften, nämligen att det är viktigt att det skall finnas parkeringsplatser som täcker upp hela samhällets behov inom Trelleborgs kommun. Att en gällande p-norm som är skälig måste finnas vid all nybyggnation.

Annons

I kommunfullmäktige, där ärendet avgjordes med införande av p-avgifter, yrkade vi socialdemokrater i första hand bordläggning, i avvaktan på kommande trafikplan och i andra hand avslag på ärendet. Vi begärde omröstning, men förlorade mot M, SD, KD och L i båda omröstningarna.

När kassaskrinet måste fyllas på och makten skall bibehållas så får det inte finnas några hinder.

Undrar vad som blir årets julklapp 2024. Ingen vet men det blir säkert ännu en överraskning till oss alla.

Sven Lindkvist (S)

Annons
Annons
Annons
Annons