Annons

Arbetsmiljö och patientsäkerhet har direkta kopplingar till varandra

Tack för den julklappen, Lars Lundberg (KD), styrelseordförande för Ystads lasarett!
Publicerad 8 januari 2024
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tre dagar innan jul klubbas ett förslag om att flytta mottagningen för barn och ungdomar på Trelleborg lasarett till Ystads lasarett, skriver två representanter för Vänsterpartiet i en debattartikel.
Tre dagar innan jul klubbas ett förslag om att flytta mottagningen för barn och ungdomar på Trelleborg lasarett till Ystads lasarett, skriver två representanter för Vänsterpartiet i en debattartikel.Foto: Tomas Nyberg

Tre dagar innan jul klubbas ett förslag om att flytta mottagningen för barn och ungdomar på Trelleborg lasarett till Ystads lasarett. Förtvivlade föräldrar hörde av sig och bad oss politiker tänka om – gör inte besparingar på våra barns bekostnad!

En enig kommunstyrelse i Trelleborg vädjade till styrelsen för Ystads lasarett att kommunicera med dem innan ett så viktigt beslut tas. Ett beslut som kommer ha en direkt negativ inverkan på de barn och ungdomar med familjer som drabbas, men även Trelleborg som kommun kommer att märka av det när man på detta sätt dränerar lasarettet i Trelleborg på patienter och personal.

Annons

Lasarettet i Ystad är ett fint gammalt sjukhus, men det är redan nu ont om funktionella lokaler, så personalen måste hela tiden hitta nya kreativa lösningar för att kunna bedriva vettig vård. Dessutom har de för få medarbetare, bland annat är det stor brist på sjuksköterskor och undersköterskor. Personal från Trelleborg kommer troligen inte att följa med till Ystad. I år ska dessutom hyrpersonalen bort, vilket är bra rent ekonomiskt, men det kommer att i hög grad påverka den fasta personal som är kvar.

På detta möte, tre dagar innan jul, var det också meningen att beslut skulle tas om att servicearbetarna på Ystads lasarett skulle bort för att spara pengar. Dessa infördes för att underlätta undersköterskornas arbete så att de kan koncentrera sig på jobb de är utbildade till. Nu ska det alltså gå tillbaka till att undersköterskorna, förutom det jobbet de gör i dag, ska sköta marktjänsten, vilket troligen kommer stjälpa över på sjuksköterskorna, som kommer att få göra det undersköterskorna inte hinner med.

”Lasarettet i Ystad är ett fint gammalt sjukhus, men det är redan nu ont om funktionella lokaler, så personalen måste hela tiden hitta nya kreativa lösningar för att kunna bedriva vettig vård.”
Mona Nihlén och Mats Sjölin (V)

Här hade styret inte riktigt tänkt färdigt, så inget beslut togs, men frågan kommer säkert upp igen.

Vi förstår att styret på Ystads lasarett och alla andra sjukhusstyrelser är desperata med tanke på de ofantliga underskott hela region Skåne dras med, men någon gång måste man sätta ner foten och sätta stopp. Vi måste ha en sjukvård där sjukvårdsenheterna samarbetar och inte konkurrerar och där det viktigaste är patienternas välbefinnande. Det får vi inte med en sönderstressad personal som inte ges möjlighet att utöva sina professioner. Arbetsmiljö och patientsäkerhet har direkta kopplingar till varandra!

Mona Nihlén (V), styrelseledamot lasarettet i Ystad

Mats Sjölin (V), ordförande i Vänsterpartiet Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons