Annons

Arbetsmarknadspolitik med fokus på individen – inte systemet

Arbetsförmedlingens lokala kontor i Trelleborg läggs ner och arbetsmarknadsnämnden i vår kommun har tillskrivit regeringen om att få ta över det formella ansvaret för alla arbetssökande i kommunen.
Publicerad 1 oktober 2019
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
När arbetsförmedlingens lokala kontor nu stänger ställer sig Centerpartiet bakom förslaget att låta arbetsmarknadsnämnden ta över ansvaret för de arbetssökande.
När arbetsförmedlingens lokala kontor nu stänger ställer sig Centerpartiet bakom förslaget att låta arbetsmarknadsnämnden ta över ansvaret för de arbetssökande.Foto: Tomas Nyberg

I brevet till regeringen anhåller nämnden också om att få ekonomisk kompensation för arbetet. Arbetsmarknadsförvaltningen har varit framgångsrik i sitt arbete och har en bra organisation som redan i dag arbetar framgångsrikt med arbetssökande trelleborgare.

Det är viktigt att den kommunala arbetsmarknadspolitiken fungerar eftersom det i regel blir kommunen som får bekymren och problemen om den inte fungerar.

Annons

Vi har en arbetsmarknad som förändras i snabb takt. Digitalisering, automatisering och globalisering gör att arbete försvinner, andra tillkommer eller förändras. Den utbildning som vi fick i ungdomen räcker inte alltid för ett helt arbetsliv. Att vi byter karriär mitt i livet blir allt vanligare.

Förändringarna i arbetslivet går fort och dagens ungdomar talar gärna om att de inte kommer att vara kvar i företaget/bolaget så att de får en klocka efter 25 års anställning. Två av tre tillfrågade i åldern 18–29 år svarade på en Sifo-undersökning att de kommer att skaffa ett nytt yrke eller utbildning någon gång under sitt arbetsliv.

Vår kommun måste ha en ständig utveckling och genom utbildning behålla en bra konkurrenskraft så att vi har en bra verksamhet i välfärdssektorn. Inom denna sektor i vårt samhälle är det svårt att rekrytera personal med rätt kompetens, därför har arbetsgivare och fack träffat en överenskommelse för omställning.

Omställningsfonden som ägs av parterna har som uppdrag att förvalta 750 miljoner kronor för att främja karriärväxling i välfärdssektorn. Kraven förändras och då gäller det att utveckla medarbetarna kompetens. På så sätt kan arbetsgivare för de anställda i Trelleborgs välfärdssektor möta framtidens rekryteringsbehov och samtidigt miniminera risken för övertalighet.

Centerpartiet stödjer arbetsmarknadsnämnden i dess strävan att ta över arbetet med de arbetssökande från staten samt erhålla hjälp med finansieringen.

Centerpartiet arbetar för att få en förändring till en modern och effektiv arbetsmarknadspolitik med fokus på individen – inte systemet.

Mette Finnfors (C)

Annons
Annons
Annons
Annons