Annons

Arbetslösheten bland ungdomarna är hög

Vad är det som gör att en moderat riksdagsledamot, Margareta Pålsson från Åstorp, behöver tala om för lokalbefolkningen i Trelleborg varför ungdomarna är arbetslösa?
Debatt • Publicerad 25 januari 2012

Moderatpropagandan har inga gränser, varken geografiska eller i politiska saklighetens landskap. ”Ungdomsarbetslöshet är en av våra största och viktigaste utmaningar” skriver Margareta Pålsson (M) i sin debattartikel i TA. Hon konstaterar också den krassa verkligheten genom att skriva: ”Faktum är att den svenska ungdomsarbetslösheten idag är högre än EU-genomsnittet”. Vad är det Margareta Pålsson i själva verket vill säga till svenska ungdomar med det här klara konstaterandet?

Kan detta enbart vara subtilt kamouflage på vad alliansen inte åstadkommit med sin politik under femårstid. Eller är det en sammanvävd retorik för att ingjuta hopp hos dem som går utan jobb och ändå få dem att fortsätta stödja alliansens politiska misslyckande.

Annons

Alliansen har haft makten i flera år och inte kunnat infria löften om högre sysselsättning åt ungdomarna. Den har bara sett till att med sänkta skatter gynna specifika grupper i samhället och struntat helt i ungdomarnas belägenhet. Margareta Pålsson fäller idag plötsliga krokodiltårar över de arma svenska ungdomarna som inte har jobb och inte ens är i samma nivå som sina jämn­åriga i Europa när det gäller sysselsättning.

Allt detta belastar hon Socialdemokraterna för. Vem vill hon i själva verket dupera med sådana förklaringar? Oavsett de små kosmetiska åtgärder som Pålsson skryter med, om att alliansen har åstadkommit så mycket med sin politik, så kvarstår faktum att arbetslösheten bland ungdomarna är hög och inte kan bortförklaras med att det är Socialdemokraternas fel eller den ekonomiska krisens fel.

Det är alliansen som har haft och har makten. Det går inte heller att skylla på krisen när man som Pålsson gör jämförelser med övriga länder i Europa. Dessa har också drabbats av krisen men har ändå lägre ungdomsarbetslöshet i förhållande till Sverige. Av Margareta Pålsson får vi reda på att alliansen har vidtagit flera åtgärder som kommer att sätta fler ungdomar i arbete. Denna ramsa har svenska ungdomar hört förut och kommer förmodligen höra den tills de är pensionärer, om Pålsson med sina fränder i alliansen behåller makten.

Ben Benrabah (S)

Svar till Margareta Pålsson (M), den 17 januari.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons