Annons

Arbetsförmedlingen är smolket i glädjebägaren

The Working Generation och Platstorget.se fick utmärkelsen årets nyföretagare vid Trelleborgsgalan. Mycket för att vi under vår tid har tagit emot många personer med funktionshinder eller som helt enkelt är utbrända. Personer som vanligen går hemma i sin ensamhet på bidrag men oftast utan någon social tillvaro eller umgänge.
Publicerad 28 november 2017
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
The Working Generation och Platstorget.se fick utmärkelsen årets nyföretagare vid Trelleborgsgalan, men är oroliga inför framtiden.
The Working Generation och Platstorget.se fick utmärkelsen årets nyföretagare vid Trelleborgsgalan, men är oroliga inför framtiden.Foto: Tomas Nyberg

I dag är vi elva personer som dagligen träffas och arbetar på Algatan 27 i Trelleborg med att bygga upp och underhålla sajten Platstorget.se som nu finns i ett 20-tal kommuner runt om i landet. Ytterligare runt 20 är på väg in. För att klara denna snabba expansion och för att hitta det 40-talet nya medarbetare vi behöver under 2018 så har vi förlitat oss på ett fortsatt bra samarbete med Arbetsförmedlingen. De har nämligen själva gång på gång i olika sammanhang intygat och sagt att TWG är en seriös samarbetspartner som de gillar och gärna rekommenderar.

Men så kom då smolket. Två veckor innan galakvällen. En nitisk handläggare till Mats, 27 år gammal med diagnosen asperger ,upptäckte att TWG nyligen hade fått en betalningsanmärkning hos Skatteverket. Det handlade om runt 50 000 kronor i arbetsgivaravgifter som betalats två (2) dagar för sent. Slarvigt, javisst. Men Lars, vår duktige ekonomiansvarige (som också kom till oss för att börja med arbetsträning men nu har fast anställning), hade säkerligen under sina långa år som sjukskriven inte hängt med i alla nya lagar och förordningar som tillkommit. Han missade helt enkelt vilket grämer honom dagligen nu när konsekvenserna börjar bli klara för alla.

Annons

Den betalningsanmärkning som handläggaren fann har nu betytt att Mats fick gå hem och vägras en förlängd praktik hos oss. Vi har samtidigt fått förhandsbesked på att våra fem praktikanter inte kan räkna med att få förlängd arbetsträning och de sex som redan har fast anställning hos oss kommer att mista sina ersättningar.

Detta betyder att årets nyföretag i Trelleborg inom kort kan hotas att läggas ner. Elva personer kommer då att få gå tillbaka till att vänta och förlita sig på nya möjligheter som Arbetsförmedlingen kan vaska fram. De andra som redan är vidtalade och mer eller mindre redan blivit lovade möjligheten till arbetsträning och ett eventuellt fast jobb hos oss mister nu det hoppet.

Kontentan för min del som grundare till TWG är att det inte går att förlita sig på Arbetsförmedlingens välvilja och vaga utfästelser. Jag upplever det så gott som dagligen och samma hör jag när mina anställda refererar till deras ”utvecklingssamtal”. Nu inser jag att för att driva Platstorget.se vidare behöver vi seriösa samarbetspartners och investerare som drivs av samma engagemang som vi gör. Inte en myndighet som håller på att falla samman och som sedan länge ifrågasatts av våra makthavare.

Så, förutom att Trelleborg riskerar att bli av med ett företag som kan skapa 50 nya jobb 2018, är det som berör mig mest den totala frånvaron på empati – medmänsklighet – hos Arbetsförmedlingen.

En myndighet som säger sig sträva efter visionen att: ”Prioriterade som befinner sig långtfrånarbetsmarknaden”.

Obs!Namnen i texten är fingerade

Rickard Linetti

Grundare och VD The Working Generation

Annons
Annons
Annons
Annons