GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Är M och SD emot demokratin?

Vellinges kommunstyrelse har beslutat att behålla en gammalmodig, icke-demokratisk kommunrevision.
Publicerad 20 november 2022
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenterna är kritiska till att fyra partier står utanför revisionen i Vellinge kommun.
Skribenterna är kritiska till att fyra partier står utanför revisionen i Vellinge kommun.Foto: OLA TORKELSSON / TT

Revisionen består i dag av fem ledamöter varav tre är moderater. Ett parti kontrollerar alltså revisionen och fyra partier står utanför. Liberalerna föreslog i kommunstyrelsen den 8 november en demokratiserad revision genom representation av fullmäktiges samtliga partier. SD valde däremot att inte stötta förslaget vilket kan medföra att Moderaternas gammalmodiga revision överlever.

Under valkampanjen pekade KD på Moderaternas orimliga upplägg vilket även beskrevs i olika medier. Vellinges upplägg avviker från majoriteten av svenska kommuner. Av revisorerna är 60 procent moderater, anmärkningsvärt med tanke på att bara lite över 40 procent röstade på partiet. Ordförande i Vellinge är en moderat medan i nästan 90 procent av Sveriges kommuner har oppositionspartierna ordförandeposten.

”Vellinges upplägg avviker från majoriteten av svenska kommuner.”
Håkan Wretsell och Michael Boris-Möller (KD)

I juni 2022 begärdes Kristdemokraterna i en motion att revisionen skulle reformeras. Kommunstyrelsens ordförande försvarade upplägget med att ett enhälligt kommunfullmäktige beslutat så fyra år tidigare. Alltså, ett dåligt kommunalt beslut skall man inte ändra på? Den 8 november bekände ordförande alltså färg och beslutade med SD att det gammalmodiga upplägget skall finnas kvar. Revisionen skall även fortsatt bestå av fem ledamöter och därmed förmodligen även kontrolleras av Moderaterna.

För att förstå det gammalmodiga upplägget kan vi jämföra med näringslivet. Skulle stora aktieägare i till exempel Volvo AB acceptera att bolagets revisorer var anställda av företaget? Knappast! Att ”makten granskar makten” är inte acceptabelt i publika bolag. Men det kommunala självbestämmandet bjuder på oanade möjligheter för våra politiker. KD:s förslag kunde gett medborgarna större insyn, skapat möjligheter för oppositionen att granska svårbegripliga affärer samt ökat sannolikheten för rättvis hantering av medborgarnas tillgångar.

I kommunfullmäktige den 21 november står KD upp för det vi lovat våra väljare, ett bättre Vellinge, ett mer demokratiskt Vellinge. SD väljer, som vi ser det, att bli stödparti till moderaterna. Var det vad deras väljare ville?

Håkan Wretsell, gruppledare KD Vellinge

Michael Boris-Möller, medlem KD Vellinge