Annons

Är busskortet en flygande matta?

Kommunens busskort för ungdomar i Trelleborgs kommun medger gratis bussresor med allmänna kommunikationer. Men det utesluter ungdomar i glesbygd, vilka har glesa kommunikationer eller inga alls. De som går i gymnasiet i Trelleborg får ta sig till skolan på annat sätt.
Publicerad 15 maj 2022
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kommunens busskort för ungdomar i Trelleborgs kommun medger gratis bussresor med allmänna kommunikationer. Men det utesluter ungdomar i glesbygd, vilka har glesa kommunikationer eller inga alls, skriver Ylva Ekstrand (L).
Kommunens busskort för ungdomar i Trelleborgs kommun medger gratis bussresor med allmänna kommunikationer. Men det utesluter ungdomar i glesbygd, vilka har glesa kommunikationer eller inga alls, skriver Ylva Ekstrand (L).Foto: Mårten Svemark

Engelska skolan startar grundskola centralt i Trelleborg med upptagningsområde i hela kommunen. Då öppnas nya transportvägar för kommunens skolskjutsar. Normalt går eleverna i glesbygden i en skola i närområdet och har kommunal skolskjuts. Till Engelska skolan kommer de att få skolskjuts var de än bor i kommunen.

Det kan tänkas att gymnasister utan möjlighet att nyttja ungdomskortet bor längs de nya färdvägarna eller i närheten. Liberalerna lade i bildningsnämnden ett förslag att dessa skulle få ansöka om att få åka kommunal skolbuss i mån av plats. Detta sade styret, M och KD, nej till med hjälp av SD. Det var inte ens värt att utreda. Inte ett enda motargument presenterades. Förutom då Lars Mikkeläs (M) ”Jag vill inte…”.

Annons

Detta kan inte kosta många kronor. Hur många elever kan det röra sig om. En handfull? Kanske mindre syskon får stiga på bussen, som går förbi? Det är småaktigt och njuggt att avslå med argumentet ”De har busskort”. Detta är ju tramsigt. Är busskortet en flygande matta?

Ylva Ekstrand (L), ledamot i bildningsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons