Annons

Är Anders Ygeman (S) nonchalant eller bara oförstående?

Larmrapporterna duggar allt tätare, effektbrist och kapacitetsbrist i elnäten slår hårt mot Sydsverige.
Publicerad 26 september 2020
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skåne har under en längre tid haft omfattande problem med sin elförsörjning, konstaterar tre liberaler i sitt inlägg.
Skåne har under en längre tid haft omfattande problem med sin elförsörjning, konstaterar tre liberaler i sitt inlägg.Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Energiministern har avfärdat våra rop på hjälp och säger att elförsörjningen är säkrad – men hans myndighet håller inte med. Konsekvenserna för Skåne och skåningarna är allvarliga.

Skåne har under en längre tid haft omfattande problem med sin elförsörjning. Ett resultat av den låga produktionskapaciteten i södra Sverige tillsammans med en bristande överföringskapacitet från norr till söder. Detta förhindrar nyanslutningar av både produktion, infrastruktur, fastigheter och bostäder och slår hårt mot regional tillväxt.

Annons

Vi har sett konsekvenserna av denna kapacitetsbrist i Trelleborg. För ett år sedan förlorade kommunen en stor företagsetablering på grund av att kommunen inte kunde garantera den mängd el som företaget behövde. Nu är både planerna för hamnen och bostadsutvecklingsprojekt hotade. Trelleborgs RoRo-hamn är Skandinaviens största och står för 25 procent av den totala RoRo-marknaden i Sverige. Framöver ska hamnen expandera med fem nya färjelägen, där samtliga ska ha tillgång till el och göra det möjligt för fartyg att elansluta vid kajlägena. Detta är endast möjligt om tillgången till el är säkrad. Det har redan nu funnits ett antal tillfällen där man inte har kunnat ge den möjligheten på grund av att det inte funnits tillräcklig effekt i elsystemet. Detta är mycket oroande. Inte minst då Trelleborg i sitt stadsutvecklingsprojekt Kuststad 2025 håller på att planera för att Trelleborgs kommun ska nå 50 000 invånare de kommande fem åren. Kommer elen att räcka åt dessa planer? Tveksamt med dagens kapacitet.

Vidare fortsätter sydsvenska elkonsumenter ha sämst nät och dyrast elpriser i Sverige. Delvis ett resultat av att lokala kärnkraftsnedläggningar sker utan att andra stabila alternativ finns på plats i tid, som i fallet med Barsebäck. Bara under åren 2018 och 2019 har Skånes elkonsumenter betalat nära en miljard kronor – 959 miljoner – mer för elen jämfört med om samma antal elkonsumenter förbrukat lika mycket i Norrland. Jämfört med Stockholm har elen varit 784 miljoner dyrare under de åren.

Detta är inte rimligt.

Tyvärr verkar regeringen inte ha några planer på att ändra situationen för oss. Hösten 2019 höll ansvarig minister Anders Ygeman en presskonferens där han slog fast att effektbristen var löst fram till 2024. Därefter har budskapet från regeringen varit att elförsörjningen är tryggad i södra Sverige.

Detta har nu visat sig vara en sanning med modifikation.

Fyra veckor efter att Ygeman meddelat att effektbristen var löst tog hans egen myndighet, Svenska kraftnät, fram en sjupunktslista med åtgärder som skyndsamt måste till för att Skåne inte ska stå utan el när det blir kallare. Den bild som Ygeman förmedlat – att elförsörjningen nu är tryggad – stämmer alltså inte. Hans myndighet har tagit höjd för det motsatta.

Det är häpnadsväckande att en myndighet under Ygeman tar fram en akut åtgärdslista med insatser som måste till samtidigt som regeringen säger att elförsörjningen är säkrad. Det leder till frågor:

Hur illa är läget i Skåne egentligen? Kommer Skåne ha tillräckligt med el i vinter? Bryr sig regeringen överhuvudtaget om Skåne?

Vi ser fram emot att få dessa frågor besvarade av ministern. Det är fullständigt orimligt att skåningarna har sämre nät, bristande kapacitet och dyrare el än resten av landet. Liberalerna kommer att fortsätta driva på för att säkra elen i Skåne.

Mats Persson

Annons

riksdagsledamot och ekonomisk-politisk talesperson (L)

Louise Eklund

regionråd i Region Skåne (L)

Henrik Silfverstolpe

ordförande Liberalerna i Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons