Annons

Är 1 procent så viktig?

1 procent är det som skiljer att ha rådighet över kommunens satsning på en ny stadsdel i gamla hamnområdet mot att överlåta det till någon annan.
Publicerad 29 maj 2023
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vi måste ställa oss frågan varför det är så viktigt för styret att avsäga sig rådigheten över området och äventyra offentligheten, skriver Sven Lindkvist och Lennart Höckert (båda S).
Vi måste ställa oss frågan varför det är så viktigt för styret att avsäga sig rådigheten över området och äventyra offentligheten, skriver Sven Lindkvist och Lennart Höckert (båda S).Foto: Andreas Mårtensson

1 procent är det som skiljer offentlig insyn från medborgare och media i projektet mot att gömma sig bakom aktiebolagslagen.

Styret vill göra gällande att om inte byggbolagen tillsammans får 50 procent av ägandeformen så vill man inte vara med. Det har vi bara styrets ord på eftersom vi inte har varit med i förhandlingarna eller valen av bolag. Den procenten som vi pratar om gör att kommunen tappar sin rådighet över området och överlåter till byggbolagen. Den procenten gör att offentligheten i projektet kan ifrågasättas. Med andra ord är det inte bara oppositionen som tycker att 1 får har betydelse.

Annons

Styret har inga problem med att överlåta rådigheten över området till byggbolagen. Dessutom vill styret att vi litar på att de kan göra bedömningen av vad som skall vara offentligt.

”Dessutom vill styret att vi litar på att de kan göra bedömningen av vad som skall vara offentligt.”
Sven Lindkvist (S) och Lennart Höckert (S)

Så vi pratar om 1 procent och vi måste ställa oss frågan varför det är så viktigt för styret att avsäga sig rådigheten över området och äventyra offentligheten. Inte varför oppositionen vill slå vakt om kommunens framtida rådighet och den offentliga insynen från medborgare och media.

Sven Lindkvist (s), gruppledare för Socialdemokraterna

Lennart Höckert (s), oppositionsråd för Socialdemokraterna

Annons
Annons
Annons
Annons