Annons

Applåder betalar inga räkningar

Med över tusen inställda operationer bara på Trelleborgs sjukhus så förstår vi alla att den så kallade ”vårdskulden” är enorm i Sverige.
Publicerad 3 september 2020
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten är besviken på att den lokala sjukhusledningen är så tyst.
Skribenten är besviken på att den lokala sjukhusledningen är så tyst.Foto: Malin Palm

100 000-tusentals människor som är sjuka har inte fått sina operationer. Vården måste vara till för de sjuka ingen annan och de som är valda att leda och styra måste lösa detta.

Personligen är jag besviken på hur tyst det varit från den lokala sjukhusledningen som vi fick på plats efter år av protester. Jag hopps verkligen inte att de anlitat samma konsultfirma, McKinsey, som härjar runt på nya Karolinska i Stockholm och nu på SUS i Malmö. I Malmö har en konsult fakturerat över 700 000 kronor för en månads arbete! Totalt har SUS spenderat 27 miljoner på dessa konsulter som presenterat den ”fantastiska” svaret att personalen skall jobba hårdare och utöka antalet operationer!

Annons

Alliansen som styr Regionen köper så klart tanken med att piska personalen och säger ”Nya arbetssätt är lösningen - inte att bli fler”. Känns som den meningen hörts tusen gånger tidigare och endast kan fällas av överbetalda politiker som inget vet om verksamheten.

Självklart måste vi har flera händer och fler vårdplatser för att lösa ”vårdskulden”. Men inte nog med det, Region Skåne måste bli en mycket bättre arbetsgivare. Här är det stora problemet. Tendensen är att ingen orkar jobbar kvar och inte får uppskattning. Det är helt enkelt en dålig arbetsmiljö och vi vet alla att applåder inte betalar räkningar eller hjälper en utbränd människa.

Pengarna och besluten måste ner till verksamheten. Det finns miljoner att tjäna på slopade konsulter, chefer, mellanchefer och överbetalda och okunniga politiker. Tanken med att få lokalpolitiker i en lokal sjukhusstyrelse var just att den skulle stå upp för personalen och sjukhuset gentemot Region. Nu verkar detta bara blivit ännu ett styrelserum som skall besittas och arvoderas.

Vill den lokala sjukhusledningen ha förslag på besparingar så kommer några här:

Halvera antalet chefer och vårdutvecklare. Gör organisationen enkel och begriplig.

Inga fler konsultfirmor som McKinsey, ta diskussionen med personalen i stället och låt deras förslag och idéer komma fram.

Sänk politikernas och tjänstemännens löner och minska antalet politiska sekreterare. Alf Jönsson, regiondirektören tjänar 170 000 kronor i månaden!

Det behövs bara ett regionkontor så lämna genast skrytbygget i Västra hamnen. Vården blir inte bättre av dyra kontor, och stäng lobbykontoret i Bryssel.

Gör en långsiktig plan med tillräckligt med vårdplatser och avdelningar. Så att vi får ett helt sjukhus som fungerar både för de sjuka och dem som jobbar på sjukhuset.

Dennis Andersson

Trelleborg för Rättvisa

Annons
Annons
Annons
Annons