Användning av cannabis ökar i Skåne

Nyligen presenterade CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) årets drogvaneundersökning i gymnasiets årskurs två, och den visar att skolungdomar i allt högre grad har erfarenhet av olika typer av narkotika. Den absolut vanligaste drogen är olika former av cannabis.
Debatt • Publicerad 14 januari 2011

Här i Skåne har 22 procent av pojkarna och 17 procent av flickorna i gymnasiets årskurs två någon gång provat narkotika. Det är en ökning jämfört med tidigare år, och det är samtidigt en alarmerande utveckling. För att vända den negativa trenden vill jag ha ett ökat samarbete mellan skola, sociala myndigheter och polis samt ett utvecklat preventivt arbete.

Cannabis beskrivs ofta som en harmlös drog, men ett långvarigt bruk av drogen kan få allvarliga konsekvenser. Sämre närminne, försämrad koncentrationsförmåga och förmåga att utföra komplicerade tankeoperationer är några av de negativa effekterna som kan uppstå.

För ungdomar som fortfarande utvecklas och samtidigt har en hög cannabiskonsumtion är risken överhängande att skadorna blir permanenta. Därför tycker jag att det är viktigt att öka kunskapen om riskerna och även få ungdomar att ändra uppfattningen om att cannabis är en lätt och ofarlig drog.

Cannabis är även en inkörsport till tyngre droger. Den som har börjat använda en drog sänker tröskeln för att prova på nya varianter. I mitt tidigare arbete som brottsutredare på Tullkriminalen i Malmö har jag haft åtskilliga kontakter med smugglande missbrukare. De allra flesta uppger att deras missbruk startade med cannabis för att sedan gå över till tyngre droger.

Jag efterlyser ett fördjupat samarbete mellan polisen, skolan och socialtjänsten i syfte att hjälpa föräldrar med missbrukande barn och ungdomar.

Min förhoppning är att ett ökat preventivt arbete som bland annat innebär en ökad upplysning av cannabis skadeverkningar kan minska droganvändningen.

Tullverket, Polisen och CAN bör agera proaktivt och besöka högstadieskolor med mera för att tidigt informera eleverna om cannabis och andra drogers skadeverkningar.

För att komma till rätta med den ökade droganvändningen måste vi få till en attitydförändring hos våra ungdomar. Cannabis är inte en lätt drog och ska under inga omständigheter behandlas som det.

Anders Hansson (M)

riksdagsledamot

södra Skåne

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.