Annons

Användbarhet, tillgänglighet och rörlighet är huvudord

NATO gör en gång vartannat år en utvärdering av det svenska försvaret.
Debatt • Publicerad 27 juni 2013
Med den nya försvarsorganisationen får vi heltids- och visstidsanställda soldater och sjömän. Plikt har ersatts med frivillighet, skriver riksdagsmannen Anders Hansson. Foto: Fritz Schibli SCANPIX
Med den nya försvarsorganisationen får vi heltids- och visstidsanställda soldater och sjömän. Plikt har ersatts med frivillighet, skriver riksdagsmannen Anders Hansson. Foto: Fritz Schibli SCANPIXFoto: Fritz Schibli SCANPIX

När den modernisering som nu pågår är färdig nästa år kommer försvarsmakten enligt NATO att ”ha den förmåga och stridsduglighet som krävs för att avskräcka anfall och, om det misslyckas, försvara landet mot alla utom de mest ihärdiga och utdragna angrepp". Det är ett gott betyg.

Att vi får högt betyg beror på att vi håller på att genomföra omfattande reformer av vår försvarsmakt. När Alliansregeringen tillträdde 2006 kunde Sverige mobilisera runt 30 000 soldater och sjömän, förutsatt att försvarsmakten fick tre år på sig att genomföra mobiliseringen. Av varje årskull värnpliktiga kallades endast 12 procent, ungefär 5 000 personer, in till någon form av värnpliktstjänstgöring. Försvarsmakten led av stora underskott och inga krigsförbandsövningar eller repövningar kunde genomföras. Detta var en direkt effekt av åratal av tidigare regeringars nedskärningar av vår försvarsmakt.

Annons

Med den nya försvarsorganisationen får vi heltids- och visstidsanställda soldater och sjömän. Plikt har ersatts med frivillighet. Nu ger försvaret de personer som är intresserade av en tid inom försvaret den bästa utbildning de kan erbjuda. Sverige får i den nya organisationen ungefär 28 000 soldater och därtill kommer 22 000 soldater inom hemvärnet och de nationella skyddsstyrkorna. Dessa soldater är också insatsberedda inom endast ett par dagar.

Omfattande reformer är självfallet en utmaning att genomföra och jag tycker att man ska vara ödmjuk inför dessa utmaningar. Vi har fortfarande förseningar i olika materielsystem, nu senast artilleripjäser, och Försvarsmaktens ekonomi och dess framtida rekrytering kommer fortsatt vara en fråga som vi måste bevaka. Den professionalism och det engagemang som jag möts av vid mina besök ute på förbanden ger dock en positiv bild av framtiden.

Dagens försvar är anpassat efter den hotbild som finns och efter de behov som vi har. Kalla krigets värnpliktsförsvar har spelat ut sin roll och har ersatts av ett försvar som är bättre anpassat till den verklighet vi lever i idag. Användbarhet, tillgänglighet och rörlighet är huvudord som vi följer i utvecklingen av en modern försvarsmakt. NATO:s utvärdering är ett kvitto på att vi har valt rätt väg.

Nilla Olsson
Anders Hansson (M)Riksdagsledamot i försvarsutskottetSödra Skåne
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons