GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Använd pengarna till att kompensera eleverna för kunskapsförlusterna

Varje krona behövs för att kompensera kunskapsförluster hos våra elever på grund av pandemin.
Oppositionen är positiv till skolläkare och skolbibliotek men förstår inte varför man väljer att köpa in en food truck.
Oppositionen är positiv till skolläkare och skolbibliotek men förstår inte varför man väljer att köpa in en food truck.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Detta tar den styrande majoriteten i bildningsnämnden, M, KD och SD, ingen notis om. I stället beslöt styret på nämndens sammanträde den 12 maj i år att inköpa en ”food truck” enligt ett förslag från förvaltningen. Pengarna till denna vagn ska tas från kommunens del av ”skolmiljarden”, drygt 4,4 miljoner, vilka tillskjuts av staten på grund av pandemin.

Beslutet i nämnden var inte enigt. Liberalerna föreslog i stället: Återremittera förslaget till förvaltningen och återkom med ett förslag med inriktning på förlorade kunskaper hos eleverna. I en votering förlorade oppositionen mot de styrande i nämnden.

"Att köpa in en ”food truck” för eventuella kommande pandemier är som att köpa en snöslunga på Söderslätt."

I förslaget presenterades inga kostnader. På min fråga under mötets gång fick ledamöterna veta att en ”food truck” kan kosta 500 000-800 000 kronor. Det finns ingen sådan i Sverige. Den närmaste finns i Köpenhamn. En ”food truck” ska användas för att servera måltider utomhus på skolorna. Vi har över 60 skolor i kommunen. Det blir rätt många lunchuppehåll att passa. På vilken skola ska vagnen stå?

Skolverkets anvisningar anger som syfte med skolmiljarden: ”… att bidra till goda förutsättningar för kommunerna att säkerställa för barn och elever den utbildning de har rätt till, trots covid-19-pandemin.” Då frågar man sig – hur mycket mer utbildning får eleverna med en ”food truck” för 800 000 kronor?

Övriga punkter i förslaget var pengar till skolläkare och skolbibliotek. Detta har oppositionen ingenting emot om det låter sig göras i enlighet med Skolverkets anvisningar.

Använd vagnpengarna till att kompensera eleverna för kunskapsförlusterna. Att köpa in en ”food truck” för eventuella kommande pandemier är som att köpa en snöslunga på Söderslätt. Gör om! Gör rätt!

Ylva Ekstrand (L), ledamot i bildningsnämnden

Läs mer