Annons

Ängar behövs för biologisk mångfald

Var tredje tugga vi tar står pollinerare för.
Publicerad 12 september 2020
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tänk om Trelleborgs kommun kunde sticka ut genom att ägna sig litet grand åt ängsmark?, skriver Ylva Ekstrand (L).
Tänk om Trelleborgs kommun kunde sticka ut genom att ägna sig litet grand åt ängsmark?, skriver Ylva Ekstrand (L).Foto: Bass Nilsson

Bin, humlor och andra pollinerare har minskat katastrofalt. De behövs för vår livsmedelsförsörjning. De behöver rätt biotop – till exempel ängsmark. Det är vi människor, som har reducerat de livsnödvändiga pollinerarna. Det ska vara snyggt och prydligt med välklippta gräsmattor. Men gräsmattor är ett modernt påfund, skapat av välbärgat folk, som inte behövde odla sina täppor för livsmedelsförsörjning

Nu, när beslutet om Naturplanen måste tas om, hade det varit klädsamt, om de strukna avsnitten om ängar och skogsmark kunde återföras till ursprungsförslaget. De flesta markägare sköter sina skogs- och ängsmarker väl. Men det är inte helt fel att ändå ha med dessa delar i en kommuns naturplan. Då är den komplett.

Annons

Det finns en del okunskap om hur ängar ska hanteras. Ängar behövs för biologisk mångfald. Tänk om Trelleborgs kommun kunde sticka ut genom att ägna sig litet grand åt ängsmark? Kanske ett sätt att klättra i miljörankningen? Bidrag finns att söka.

Kommunen äger en del mark som så att säga bara ligger där. I stället för att bara klippa marken utan något syfte alls kunde man ju omvandla dessa grönytor till ängsmark. Vilken fin miljösatsning det hade varit. Det behöver inte innebära markköp. Det är bara att använda den mark, som redan finns. Så kan man skapa en ”lokal” plan, som Mikael Rubin (M) efterlyser.

Tegelberga Golfklubb har tagit ett sådant initiativ – att så in ängsblommor i ruffen. (TA den 23 juli 2019). Ett vällovligt initiativ, som gynnar pollinerare och biologisk mångfald.

Det finns ingen anledning alls att utesluta skogs- och ängsmark från en naturplan. Utan dessa delar blir ju inte naturplanen komplett och då har vi ingen plan, eller hur? Nu har ledamöterna i kommunfullmäktige en möjlighet att tänka ett varv till. Jag hoppas de gör det för miljön och våra mattallrikars skull. Och kanske nån poäng i miljörankningen? Bara win-win!

Ylva Ekstrand (L)

Annons
Annons
Annons
Annons