Annons

Anderslöv ett gott exempel på fungerande vård

Centerpartiet vill se närmare vård i hela Skåne. Som i Anderslöv.
Publicerad 7 januari 2020
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vårdcentralen i Anderslöv har flera gånger nominerats och vunnit priset Glasäpplet som tilldelas Skånes bästa vårdcentral.
Vårdcentralen i Anderslöv har flera gånger nominerats och vunnit priset Glasäpplet som tilldelas Skånes bästa vårdcentral.Foto: Moa Dahlin

Närmare vård i hela Skåne är något Centerpartiet gärna talar om. Att patienten ska vara i centrum, att vården ska vara trygg och att vården ska vara jämlik. Men vad innebär det egentligen i praktiken?

Medan vi ofta och gärna talar om problem och förbättringsområden är det också viktigt att då och då lyfta fram välfungerande koncept och verksamheter som kan fungera som inspirationskälla för hur vi fortsatt vill fortsätta utveckla vården i regionen.

Annons

I Region Skåne är Anderslövs vårdcentral ett utmärkt sådant exempel. I flera har vårdcentralen nominerats till Glasäpplet, det pris som tilldelas regionens bästa vårdcentral. Flera gånger har vårdcentralen också kammat hem priset. I veckan togs därtill de första spadtagen för vad som inom några korta år ska bli Anderslövs nya vårdcentral. Här planeras det för 1300 kvadratmeter vårdcentral som kommer erbjuda ett brett utbud av vårdtjänster.

Vad som är än mer glädjande är att det också ska öppna en familjecentral i anslutning till vårdcentralen. Tillsammans ska Region Skåne, Trelleborgs kommun och den privata vårdaktören Öresunds AB bland annat bedriva vårdcentral, barnmorskemottagning, seniorboende, förskola och bibliotek. Detta för att erbjuda skåningarna i Anderslöv med närområde den allra bästa samhällsservicen.

Det är det här Centerpartiet menar med nära vård och det är just sådana här initiativ Centerpartiet vill verka för. Att utveckla verksamheter som erbjuder medborgaren en förebyggande och högkvalitativ vård och service, oavsett var i regionen man bor och vem man är. Detta var också ett av Centerpartiets och Allians för Skånes vallöften och det är med glädje vi nu börjar se resultaten av vårt arbete.

Centerpartiet är stolta över att bedriva en effektiv och resultatinriktad politik där region, kommun och privata aktörer samarbetar för invånarnas bästa. Istället för att ställa aktörerna mot varandra, vill vi bedriva en politik som möjliggör för samverkan dem emellan. Allt för att erbjuda skåningen den bästa möjliga vården och servicen. För oss är Anderslöv kvittot på att vi i Allians för Skåne för en klok politik som fungerar.

Birte Sandberg (C), ordförande i primärvårdsnämnden, Region Skåne

Patrik Holmberg (C), 
gruppledare Centerpartiet, Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons