Debatt

Allt stöd till Byggnads strejk

Dennis Andersson ,

Byggnads har tagit ut 1 650 arbetare i strejk. Byggindustrin (BI), säger att det i själva verket påverkar 9 700 arbetare. Jag säger att denna strejk och avtalsrörelsen handlar om alla LO-medlemmar, knappt 1,5 miljoner människor i Sverige och alla andra arbetare här i landet.

Så viktig är strejken. Det handlar om den svenska modellen och om ordning och reda på arbetsplatserna. I tv och radio fumlar de flesta reportrar sig igenom frasen ”Vi vill ha ordning och reda i branschen”. För alla som arbetar vet att lönedumpningen är konkret och finns där ute genom utförsäljning av jobb, hot om nedläggning, underentreprenörer med sämre avtal och lön, bemanningsföretag med mera.

I denna verklighet är det skandalöst att höra om BI:s lockout. Alla vet att det är grym bostadsbrist i vårt land och lyssnar man på BI verkar detta nästan skulle vara byggnadsarbetarnas avtals fel. Verkligheten är som Byggnads helt rätt påpekar att det är byggkapitalisterna som gjorts sig förmögna på bostadsbristen tillsammans med bankerna. Genom beslut tagna av både (S) och Alliansen skrotas Sveriges tidigare fungerande bostadspolitik. Nu är det "sköt dig själv och skit i alla andra" som gäller på bostadsmarknaden. Med det självklara resultatet att den med pengar kan köpas sig tak över huvudet och den som inget har får klara sig utan.

Denna konflikt och BI:s fräcka agerande att lockouta 10 000 arbetar aktualiserar på allvar de förslag som Kommunistiska partiet lagt fram. Det finns ingen tid att förlora – bostadsbristen är redan här.

Gör om Trelleborgshem till en stiftelse. Då kan vi bygga efter behov utan hårda vinstkrav. Det borde inte finnas brist på äldreboende och korttidsplatser. Tack vare att vi inte bygger i egen regi försöker nu kommunen enligt TA i veckan hyra platser i andra kommuner. Rena ramma cirkusen som bara gör det dyrare för oss medborgare.

Upprätta en kommunal byggdivision som bygger efter behov och kvalitet, inte kortsiktiga vinster. Här finns också mycket pengar att spara för vår kommun. Anställ och bygg upp en kommunal byggavdelning!

Låt Trelleborgs kommun visa vägen och genom att alltid kräva kollektivavtal vid upphandling. Vi måste bli bättre på att motarbeta lönedumpning och försämring för alla de som arbetar!