Allt hänger ihop

Under min semester såg jag att nya rön kommit om fetman för ungdomar. Jag har sagt detta åtskilliga gånger från talarstolen i fullmäktige att detta måste tas på allvar.
Debatt • Publicerad 22 augusti 2009
Att satsa på idrotten är hjälp till självhjälp, skriver debattören.
Att satsa på idrotten är hjälp till självhjälp, skriver debattören.Foto: 
Foto: 

Detta är dock föga anmärkningsvärt. Vi drar ner på gymnastiken i skolan och detta i kombination med minskade möjligheter till träning i föreningslivet ökar på detta fenomen.

Vi politiker tjatar alltid om vård, skola och omsorg så vi nästan glömt vad orden betyder och står för. Själv har jag fått spe från politiker när jag velat ha mer resurser till ungdomsidrotten.

Det finns till och med de politiker som menar att kommunen inte skall bry sig om fritidsysselsättningen och låta familjerna sköta detta själv. En cynisk och tragisk syn på det för ett samhälle så viktiga föreningslivet.

Det är dags att alla politiker förstår att det vi arbetar med i fritidsnämnden/förvaltningen är ungdomsvård. Man måste begripa att det annars ökar på kostnaderna för just vården. Man kan inte säga att vi skall satsa resurserna på vården men strunta i ungdomsvården då får man betala det flera gånger om i slutändan i form av sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar som fetma kan leda till.

Att satsa på idrotten är hjälp till självhjälp. Ungdomar som idrottar har många gånger lättare att koncentrera sig genom en bättre kondition och uppnår ett bättre studieresultat än man annars skulle ha gjort. Det är därför jag omöjligt kan gå med på kraftiga nedskärningar och besparingar inom denna sektor.

Vi måste bygga för framtiden och skapa möjligheter för våra ungdomar att kunna bedriva träning på vettiga tider och under vettiga förhållanden. Visst är det så att vi måste bli bättre på samarbetet med näringslivet och föreningslivet och här är jag också självkritisk.

Jag inser att vi borde ha gjort mycket mer på denna punkt och avser också att utveckla detta ännu mer om nämnden och fullmäktige ger oss mandat till detta. Dock måste kommunen vara en garant för att vi kan erbjuda ett stort basutbud av idrotter. Detta i kombination med våra ungdomsgårdar där spontan idrott och lek är ett viktigt instrument.

Trelleborg är en bra kommun men kan utvecklas ännu mycket mer om vi vågar satsa oss ur den kris som jag personligen tror vi snart kan lägga bakom oss eller i vart fall snart börja klättringen uppåt igen. Att skära ned på allt för att bibehålla skattesatsen tror jag inte på eftersom det då tar oändligt mycket längre tid att åter få hjulen att snurra. Den amerikanska ost­hyveleffekten har jag sett för mycket av i det privata näringslivet för att tro på den typen av ekonomisk lära.

Jag har den fullaste respekt för att det är dåliga ekonomiska tider och vi skall alla göra vad vi kan för att spara resurser men det får ha rimliga gränser. Man kan inte heller ta procent­satser rakt av utan urskiljning eller analys som inför budgeten. Jag hoppas och tror på ett bättre underlag denna gång och att inte pennan stryker över fritid och kultur av det skälet att man gömmer sig bakom orden vård, skola och omsorg.

Gör man detta har man inte förstått innebörden av just dessa ord. Vill vi ha en lösning på problem som fetma är det dags att ta bort skygglapparna och se förhållandena som dom är.

Mats Svensson (KD)

ordförande fritidsnämnden

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.