Annons

Allt börjar med en bra lärare

Nyheten har slagit ner som en bomb: Sverige är det land som rasar allra mest i den stora kunskapsundersökningen PISA.
Debatt • Publicerad 12 december 2013
Utan bra lärare blir det inga innovationer, nya upptäckter och genombrott. Varken små eller stora, skriver Sofie Paxer, Lärarförbundet i Trelleborg.
Utan bra lärare blir det inga innovationer, nya upptäckter och genombrott. Varken små eller stora, skriver Sofie Paxer, Lärarförbundet i Trelleborg.Foto: Foto: Fredrik Sandberg / TT

Resultaten sjunker som en sten, likvärdigheten minskar och skillnaden mellan flickor och pojkar ökar. Det är oerhört allvarligt.En vecka efter att PISA-resultatet presenterades hyllar världen än en gång kunskap och årets Nobelpristagare. Det blir väldigt tydligt att nyckeln till att vända den nedåtgående trenden med låga kunskapsresultat är lärarna. För allt börjar med en bra lärare. Barn som får börja tidigt, redan i förskolan, med att leka till sig kunskap får lättare att utveckla kunskaper ju äldre de blir. Det är med nyfikenhet och en bra förebild i klassrummet som framtida fysiker, kemister, ekonomer, medicinare och författare föds. 

Men lärarna har inte de bästa förutsättningarna i dag. Elevers kunskapsresultat sjunker. Många lärare hinner inte vara lärare. Ökad administration tar tid från undervisningen. Ett yrke som borde vara ett drömyrke väljs bort på grund av för låg lön. 

Vi säger att skola, lärare och elever måste få kosta. För utan bra lärare blir det inga innovationer, nya upptäckter och genombrott. Varken små eller stora.Nilla Olsson
Sofie Paxer, Lärarförbundet i Trelleborg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons