Annons

Allt börjar i skolan

Det behövs mer resurser till skolan i Trelleborg för att vända trenden med sjunkande meritvärden bland grundskolans avgångselever. Det skriver Maria Rönn från Lärarförbundet i Trelleborg.
Debatt • Publicerad 7 maj 2010
”I en skola där elevgrupperna blir allt större och där antalet lärare per elev sjunker riskerar många elever att gå miste om det stöd som de har rätt till och behöver.”
”I en skola där elevgrupperna blir allt större och där antalet lärare per elev sjunker riskerar många elever att gå miste om det stöd som de har rätt till och behöver.”Foto: Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX

9,7 miljoner saknas! Skolan behöver dessa 9,7 miljoner om man inte ska behöva säga upp personal, säger skolnämndens ordförande i en artikel i TA den 30 april. Dessa pengar krävs för att bibehålla nuvarande nivå, en nivå där Trelleborg i fråga om resurser till undervisning ligger på en föga smickrande plats 176 i riket enligt Lärarförbundets årliga undersökning Bästa skolkommun.

Sanningen är att det behövs långt mer än 9,7 miljoner om Trelleborg ska vända trenden med sjunkande meritvärden bland grundskolans avgångselever. Klasserna är stora och eleverna med särskilda behov många.

Annons

Under innevarande vårtermin har skolans ledning insett att en stor del av eleverna i årskurs 9 riskerar underkänt i kärnämnena och därmed att hamna utanför gymnasiets nationella program.

Akuta åtgärder, som skolgång på loven, har satts in för att ”rädda” dessa elever. Detta trots att lärarna år efter år slagit larm om att fler resurser behövs tidigt under barnens skolgång, ibland redan i förskolan.

I en skola där elevgrupperna blir allt större och där antalet lärare per elev sjunker riskerar många elever att gå miste om det stöd som de har rätt till och behöver. Lärartjänsterna slimmas så att lärarna inte längre hinner med kärnan i sitt uppdrag, att se till varje elevs behov. Det är inte en slump att resultaten i svensk skola sjunker samtidigt som lärarna får allt fler arbetsuppgifter och allt mindre tid att ägna sig åt sitt viktiga arbete med eleverna.

Visst finns det många områden inom kommunens verksamhet som behöver mer pengar, men det är i våra förskolor, skolor och fritidshem som framtidens sjukvårdspersonal, forskare, ingenjörer och entreprenörer finns. Att spara pengar inom skolan kommer kosta ofantligt mer i framtiden. Det är dags att kommunens politiker ser detta och satsar ordentligt på skolan.

Avsätt ordentligt med resurser till utbildning! Satsa resurserna tidigt, så att eleverna ges förutsättning att utvecklas under hela sin skolgång! Politiker, tag ert ansvar och börja med skolan, så löser sig resten!

Maria Rönn

Lärarförbundet Trelleborg

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons