Annons

Alliansens vassa ostkniv skär bort stödet till det förebyggande hälsoarbetet

Föreningslivet och den idéburna sektorn i Skåne är fantastisk. De levererar värden i miljardklassen genom att förebygga både fysisk och psykisk ohälsa. Föreningslivet är roligt, det kan få oss att röra på oss, finna likasinnade, bryta ensamheten och engagera oss.
Publicerad 7 maj 2019
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Alliansen säger att man vill bekämpa fetman – varför sänker man då stödet till Skåneidrotten med nästan 10 procent?, undrar skribenten.
Alliansen säger att man vill bekämpa fetman – varför sänker man då stödet till Skåneidrotten med nästan 10 procent?, undrar skribenten.Foto: Gorm Kallestad / NTB

Alla goda krafter behövs skriver Ola Olsson (C) i sin debattartikel (den 27 april) och välkomnar att vi i Miljöpartiet också lyfter frågan om folkhälsa. Vi båda skriver under på att det förebyggande arbetet, det som inte bara fokuserar på att bota det sjuka, utan även hålla det friska friskt, är väl riktade medel. Att satsa förebyggande ger tillbaka både ekonomiskt och mänskligt.

Därför tycker vi det är olyckligt att organisationer som arbetar med folkhälsa får mindre resurser efter att Alliansen tagit över styret i Region Skåne. Mindre ekonomiska muskler för att utföra sitt viktiga arbete. Vi blir också förvånade när alliansföreträdare skriver debattartiklar i tidningen som säger att de värnar det förebyggande arbetet. ”Politik handlar om att prioritera”, ”verkstad i stället för snack” samtidigt som de kapar resurserna till den idéburna sektorn, till folkhögskolorna och till frågorna inom det regionala utvecklingsområdet.

Annons

Alliansen och Centerpartiets Ola Olsson skriver (den 11 april): ”Det är genom förebyggande arbete vi kan bekämpa drogberoende”. Det stämmer, men vi undrar då varför Alliansen sänkt stödet till Föräldraföreningen mot narkotika.

Ola skriver ”Det är genom förebyggande arbete vi bekämpar fetma”. Det stämmer, men vi undrar då varför Alliansen sänkt stödet till Skåneidrotten med nästan 10 procent.

Ola skriver ”Det är genom förebyggande arbete vi kan bekämpa psykisk ohälsa”. Det stämmer, men vi undrar då varför Alliansen tagit bort samverkansmedlen på över två miljoner som stöttade projekt för jämlik och psykisk hälsa runt om i Skåne. Att satsningarna på HBTQ-utbildningarna verkar försvinna samt att ni sänker stödet till bland annat spelberoendes förening som hjälper dem som fastnat framför datorskärmen eller spelautomaten att slå sig fria.

Alliansens budget minskade rejält på resurserna till det förebyggande arbetet i allmänhet, och till Region Skånes samarbetspartners inom den idéburna sektorn i synnerhet. Vi pratar inte om den osthyvel Ola Olsson nämner i sin artikel, utan Alliansen kapar av hela bitar med en vass ostkniv.

Miljöpartiet skriver under på de fina formuleringarna Ola Olsson för fram i sina debattartiklar. Vi gör lika stora satsningar i vår budget på primärvården som alliansstyret. Men i stället för att skära ner på det förebyggande arbetet vill Miljöpartiet fördubbla resurserna till folkhälsoberedningen.

Alliansens fina ord klingar falskt. Miljöpartiet vill ha mer verkstad i de regionala utvecklingsfrågorna, mer verkstad i folkhögskolorna, mer verkstad inom den idéburna sektorn. Och ni i Alliansen får gärna snacka om hur viktigt detta arbete är, men det räcker inte att snacka om ni samtidigt skär ner. Det är fortfarande upp till bevis.

Thomas Hansson (MP)

vice ordförande i folkhälsoberedningen i Region Skåne

Annons
Annons
Annons
Annons