Annons

Alliansen styr efter eget bevåg

Barnen i gymnasiet i Trelleborg tvingas betala 1 000 kronor för skolmaten. Det beslutet fattades hastigt den 10 juni 2009 i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, och som snabbt skulle verkställas så att ingen skulle hinna reagera.
Debatt • Publicerad 21 september 2009

Så går det till när man saknar majoritet och ändå ha ambitionen att vilja styra en kommun efter eget bevåg. Alliansen i Trelleborg har tydligen hittat receptet för det. Social­demokraterna och ytterligare ett parti reagerade och vände sig till länsrätten för att överklaga nämndens beslut.

Vad finns för anledning eller motiv för att alliansen trampar på principiella lagligheter av de kommunala självstyret? Man kan endast spekulera i att alliansen antingen saknar politisk kompetens, eller har en medveten avsikt att vilja beröva kommunfullmäktige sin suveränitet och därmed reducera dess politiska funktion.

Annons

Det är glädjande att Social­demokraterna som oppositionsparti nu beivrar det genom att ryta till med hjälp av det som kommunallagen medger. Alliansen skall inte kunna fortsätta att styra Trelleborgs kommun med kamouflerat diktat genom att begagna sig av sin begränsade majoritet i nämnderna.

Det förefaller som att alliansen med dessa intentioner vill förverkliga avsikten att sätta ur spel den folkliga representativitet som kommunfullmäktige är.

Ben Benrabah (S)

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons