Annons

Alliansen skapar möjligheter för fler att få arbete

Nej, alliansregeringen har inte på något sätt resignerat. Vi har lagt vår sjunde gemensamma budget och med den stärker vi nu Sveriges tillväxtförutsättningar och motverkar att arbetslösheten biter sig fast med satsningar på 23 miljarder kommande år.
Debatt • Publicerad 5 november 2012

Det är bra att Socialdemokraterna resonerar kring hur arbetslösheten kan avhjälpas. Vi är även positiva till många av S förslag i artikeln eftersom vi själva arbetat fram dem och även sjösatt dem. Det finns alltså redan. Det som förvånar oss är att S inte säger något i sin artikel om hur den ekonomiska krisen i Europa påverkar vårt land. Sverige är inte en ö, vi är en del av Europa. När omvärlden drabbas av sämre konjunktur påverkas också Sverige genom att efterfrågan på svenska produkter och tjänster minskar. Den minskade efterfrågan i vår omvärld har lett till flera varsel under den senaste tiden. Detta är mycket bekymmersamt.

Under de senaste åren har tillväxt och sysselsättning utvecklats bättre i Sverige än i de flesta andra EU-länder. Medan Europas skulder har vuxit har Sveriges minskat. Därför kan vi nu göra en satsning på 8,1 miljarder på arbetsskapande åtgärder för unga under de närmaste åren. I Trelleborg kommer vi att 2012 precis som 2011 ha ett överskott i kommunens budget, i år med 79 miljoner. Det visar på en ansvarsfull politik såväl nationellt som lokalt.

Annons

Alliansregeringen har gjort det billigare att anställa och lönsammare att arbeta. Dessa åtgärder har gynnat dem som har det allra svårast att komma i arbete nämligen ungdomar, utlandsfödda och personer med låg utbildning. För en månad sen presenterade Svenskt Näringsliv siffror från arbetsförmedlingen som visade att den sänkta restaurangmomsen lett till att antalet anmälda restaurangjobb under juli 2012 var 19 procent fler än året innan och enligt SCB handlade det framförallt om tills­vidareanställningar. Rätt åtgärder gör skillnad.

Ungas kontakter med arbetsgivare har underlättats genom satsningar på lärlingsprogram och gymnasiala yrkesutbildningar. Ungas möjligheter att komplettera och stärka sin kompetens har stärkts genom fler platser inom reguljära utbildningssystemet samt genom arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

Vi sänker ännu en gång skatten för pensionärerna vid årsskiftet 2012–2013. Vi har därmed sänkt skatten med 14 miljarder kronor för pensionärer. Från och med januari 2013 får studerande familjer med barn en höjning av studiebidraget. Grundnivån i föräldraförsäkringen höjs från 180 kronor till 225 kronor per dag. Föräldrapenningen kommer också att justeras på ett sätt som skall göra det lättare för nyanlända utrikes födda kvinnor och män att komma i arbete. Under period­en 2010–2012 gjorde vi en höjning av flerbarnstillägget, riksnormen för försörjningsstödet höjdes och vi har även höjt bostadsbidraget för barnfamiljer. Höjningen av bostadsbidraget är riktad så att de som är mest ekonomiskt utsatta ska nås av höjningen som motsvarar i genomsnitt 750 kronor per månad.

Med den politik som Socialdemokraterna presenterat för Sverige skulle vi göra det än svårare för unga att hitta jobb. S behöver förklara hur jobben ska bli fler när de ska öka kostnaderna för att anställa unga med 14 miljarder? Hur kan högre bolagsskatt leda till fler jobb? Och hur ska en fördubblad restaurangmoms leda till fler jobb för unga?

Samtidigt som alliansen värnar de med lägst inkomster, stärker arbetslinjen och bygger en kunskapsskola, skapar vi möjligheter för fler att komma i arbete.

Gunilla Nordgren (M)

riksdagsledamot i södra Skåne

ledamot i socialförsäkringsutskottet

Ulf Bingsgård (M)

kommunstyrelsens ordförande

Annons

kommunalråd

Trelleborg

Svar till Kerstin Nilsson (S) och Catherine Persson (S), den 22 oktober.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons