Alliansen och KD prioriterar pensionärerna

För oss kristdemokrater är pensionärernas ekonomiska situation en hjärtefråga. Vi vet att det finns många, särskilt äldre kvinnor som på grund av många års oavlönat arbete i hemmet, i familjeföretaget eller jordbruket, har det mycket svårt ekonomiskt.
Debatt • Publicerad 19 augusti 2009

Liksom Göran Hägglund framhöll förra veckan anser vi, att pensionärerna är den grupp som bör stå på tur för ytterligare satsningar – snarare än ett fjärde jobbskatteavdrag, som Moderaterna föreslår. Pensionärerna är därför den grupp som vi hoppas prioriteras så snart den ekonomiska situationen förbättras för Sverige.

Vi kristdemokrater medverkade vid årsskiftet till en första skattesänkning för landets pensionärer. Den gav tillsammans med värdesäkringen av pensionerna cirka 500 kronor mer i månaden för de pensionärer som har de allra lägsta pensionerna. Socialdemokraterna har i hånfulla ordalag talat om att reformen var alltför snål. Deras agerande är förvånande av flera skäl. Dels har de inte under sina senaste tolv år vid makten gjort någonting för att förbättra garantipensionärernas köpkraft. Dels borde en satsning på de med de lägsta inkomsterna ligga i linje med åtminstone gammal hederlig socialdemokratisk politik, så som vi känner den från förr. Surt sa räven!

Om det inte vore för att alliansen driver arbetslinjen hade det inte funnits möjlighet att sänka skatten för pensionärerna och om det inte vore för att alliansen sänker skatten för pensionärerna hade (S) sannolikt aldrig själva kommit på tanken. Vad som dock är uppenbart är att Socialdemokraterna med stöd av vänsterpartiet och miljöpartiet har för avsikt att höja skatten för samtliga. Är det sättet för att pensionärerna inte skall känna sig missgynnade?

Även om andra lokala partier vill göra sken av att vara pensionärernas vän i skattefrågan är det bara med Kristdemokraterna i regeringen som det blir skillnad i pensionärernas plånbok. Vi kommer fortsatt att driva krav på att pensionärerna ska få ökad ekonomisk trygghet!

Otto von Arnold

Riksdagsledamot Kristdemokraterna

Birgitta Svensson

Ledamot (KD) socialnämnden, Trelleborg

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.