Annons

Alliansen hade chansen att motverka svartjobb

I kommunfullmäktige i Trelleborg (den 24 mars) avslog Alliansen och SD Socialdemokraternas motion om att införa Vita Jobb i kommunen.
Debatt • Publicerad 15 april 2014
Vi kan bara konstatera att skatteverket uppskattar att 133 miljarder saknas varje år i Sverige på grund av bland annat svartarbete, pengar som skulle gått till välfärd. Och tyvärr, kan vi konstatera att Alliansen i Trelleborg väljer att göra inget, för ideologins skull, skriver 

Thomas Westman och Andreas Schönström (S).

Vi kan bara konstatera att skatteverket uppskattar att 133 miljarder saknas varje år i Sverige på grund av bland annat svartarbete, pengar som skulle gått till välfärd. Och tyvärr, kan vi konstatera att Alliansen i Trelleborg väljer att göra inget, för ideologins skull, skriver 

Thomas Westman och Andreas Schönström (S).
Foto: Foto: Leif R Jansson / TT

Alliansen och SD säger nej och argumenterar utifrån att fackföreningarna inte ska agera kontrollanter. 

Vita Jobb är ett verktyg för att begränsa företag som konkurrerar på ojusta villkor och att endast de företag/branscher som följer de lagstadgade arbetsmarknadslagar som gäller ska kunna delta i ett anbudsförfarande. Vita jobb handlar om något så grundläggande som att kunna kontrollera att skattepengarna inte används till verksamhet som är svart och att förhindra social dumpning. Genom att ställa kollektivavtalsliknande villkor såsom, ingångslön enligt branschens kollektivavtal, krav på exempelvis semester, arbetsmarknadslagstiftning och att man ska betala skatt i det land arbetet utförs blir Vita jobb ett skarpt verktyg för den offentliga Sverige att se till att skattepengar inte används till lönedumpning. Detta verkar alliansen inte prioritera utan hänger i stället upp sig på principen om vem som ska sköta uppföljningen; facket. I vita jobb modellen ingår det att fackförbunden sköter uppföljningen gratis åt kommunen. 

Konstruktionen bygger på att fackförbunden är de som har bäst kunskaper om de avtal och regler som ska följas på en arbetsplats. Denna hjälp tackar alliansen nej till, vad vi kan förstå, av rent ideologiska skäl. Medan det är möjligt i Malmö, där man handlar upp för 5 miljarder årligen, är det omöjligt i Trelleborg. Tydligen är det viktigare att låta lönedumpning och svartarbete fortgå än att låta fackförbunden hjälpa kommunen att följa upp att de avtal som sluts verkligen följs. Därmed är det löntagarna och de sunda företagen, som i dag utkonkurreras av de som missköter sig, de verkliga förlorarna.Varför tycker vi inom Socialdemokraterna att detta är viktigt? Enkelt, vi vill att våra skattepengar skall gå till rätt ändamål, vi värnar om näringslivet och företagarna. Vi anser att det inte är rimligt att småföretag, som försöker göra rätt, ska bli bortkonkurrerade av de företag som inte drar sig för att ta in oseriösa underentreprenörer som med utländsk arbetskraft som dumpar både priser och löner. Socialdemokraterna anser att i Sverige måste alla löntagare, oavsett var de kommer ifrån, ha samma rättigheter och villkor på arbetsmarknaden och vi anser att skattebetalarnas pengar måste gynna det sunda, inte det som på sikt skadar oss.Annons

Enligt Alliansen är det inget problem i Trelleborg när det gäller kommunens upphandlingar. Enligt SD kommer det att skrämma bort småföretagen. Vi vet inte hur vi skall tyda SD:s påstående, menar de att alla småföretag är oseriösa? Införande av Vita Jobb hade gett småföretagarna större möjligheter att vara med i upphandlingarna.Företagen som vi varit i kontakt med, både i Malmö och Trelleborg, är positiva till detta, Vita Jobb är en lösning på ett problem. För företagen är det inga problem med att facken inledningsvis agerar konsulter till kommunen.

Upphandlingar i Trelleborgs kommun är inget problem enligt Alliansen. Vi får väl se om det finns anledning till att återkomma i denna fråga. Vi kan bara konstatera att skatteverket uppskattar att 133 miljarder saknas varje år i Sverige på grund av bland annat svartarbete, pengar som skulle gått till välfärd. Och tyvärr, kan vi konstatera att Alliansen i Trelleborg väljer att göra inget, för ideologins skull.

Nilla Olsson


Thomas Westman (S), Gruppledare för S i servicenämnden i Trelleborg och Andreas Schönström (S)
, Kommunalråd med ansvar för
 arbetsmarknadsfrågor i Malmö
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons