Annons

Alla väpnade rån ska betraktas som grova

Mellan 2007 och 2008 ökade antalet rån med 25 procent, och det finns tyvärr inget som tyder på att trenden är på väg att brytas.
Debatt • Publicerad 19 april 2010

Det är även oroväckande att antalet rån där skjutvapen används blir fler och fler. Varje år begås det ungefär 1 000 butiksrån.

Det är inte bara personal som drabbas utan även anhöriga, vänner och kollegor. Brottsligheten mot handeln beräknas också årligen kosta Sverige cirka 12 miljarder kronor!

Annons

Företrädare för handeln menar att rånen inte tas på allvar. Det är för få som döms och påföljderna är i majoriteten av fallen låga. Ofta ligger påföljderna i den nedre fjärdedelen av vad som är möjligt, vilket gör att en del påföljder av många upplevs som väldigt låga i förhållande till det begångna brottet. Jag anser att straffen alltid skall vara i proportion till brottet och fokus ska alltid ligga på brottsoffret.

Ett problem som dock kvarstår angående rån är domstolarnas bedömning om det skall anses vara grovt eller inte. Om en person använder sig av en leksakspistol vid ett rån, eller kanske hotar med ett oladdat vapen, så betraktas brottet ofta inte som grovt. Jag anser att alla väpnade rån, oavsett om de utförs med en replika eller ett riktigt vapen, laddat eller ej, ska betraktas som grovt brott. Den som blir rånad och hotad med ett vapen kan rimligtvis inte avgöra om vapnet är riktigt eller inte. Vårt fokus bör istället ligga på hur brottsoffret faktiskt upplevde situationen, inte om vapnet var äkta eller ej.

Vi måste ta butiksrånen på större allvar. Ett viktigt steg på vägen är hårdare påföljder. De straffskärpningar som regeringen nu genomför är därför mycket välkomna. Ett rån där tillhyggen eller vapen används är en oerhörd obehaglig situation och bör alltid betraktas som grovt brott.

Självfallet är det bästa om vi kan förebygga brott, men stränga, tydliga och proportionerliga påföljder ger en klar signal att rån inte är acceptabelt. Det är vi skyldiga alla som arbetar inom handeln och även oss själva.

Anders Hansson (M)

riksdagsledamot justitieutskottet södra Skåne

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons