Annons

Alla ungdomsjobb behövs

I förra veckan besökte vi Trelleborgs hamn.
Debatt • Publicerad 13 maj 2014
En viktig reform för att jobben har kunnat växa har varit Alliansens halvering av arbetsgivaravgiften för unga, skriver moderaterna Anna Kinberg Batra och Ulf Bingsgård.
En viktig reform för att jobben har kunnat växa har varit Alliansens halvering av arbetsgivaravgiften för unga, skriver moderaterna Anna Kinberg Batra och Ulf Bingsgård.Foto: Foto: Hasse Holmberg / TT

För ett litet exportberoende land som Sverige är våra hamnar viktiga. Därför är det även viktigt för Trelleborg att det Europa som vi ser framför oss präglas av öppenhet och handel, vilket innebär tillväxt för Trelleborg. Men de jobb som möjliggörs av öppenhet och handel hotas av Socialdemokraterna i såväl Europa som i Sverige. Bara här i Trelleborg hotas över 130 ungdomsjobb av Socialdemokraternas förslag om fördubblad skatt för att anställa unga.

Tack vare ordning och reda i ekonomin har Sverige stått emot finanskrisens verkningar jämförelsevis väl. Sverige väntas som enda EU-land sänka sin statsskuld mellan 2006 och 2014. I dag har över en kvarts miljon fler personer ett jobb att gå till jämfört med 2006 och av dessa har cirka 50 000 av jobben vuxit fram i Skåne.

Annons

En viktig reform för att jobben har kunnat växa har varit Alliansens halvering av arbetsgivaravgiften för unga. Mot den bakgrunden är det särskilt oroväckande att Socialdemokraterna och de andra oppositionspartierna nu går till val på att kraftigt höja anställningskostnaderna för unga, vilket motsvarar en kostnad på närmare två extra månadslöner om året eller över 40 000 kronor per år.

Nya beräkningar från Riksdagens utredningstjänst visar hur Socialdemokraternas förslag skulle slå mot ungdomsjobben här i Trelleborg. Höjda arbetsgivaravgifter för unga skulle leda till ökade kostnader med omkring 42 miljoner kronor per år för arbetsgivarna i Trelleborg. En kostnadsökning som motsvarar årslönerna för mer än 130 heltidsanställda ungdomar.

Utöver detta vill Socialdemokraterna fördubbla restaurangmomsen, vilket slår direkt mot en av de branscher där unga får sitt allra första jobb. Trelleborg behöver ett än mer levande stadsliv med fler uteserveringar som lockar besökare från när och fjärran. Vår landsbygd lever upp sommartid tack vare besöksnäringen. Deras förslag slår direkt mot detta.

Socialdemokraterna går samtidigt till val på en ofinansierad budget. Dessutom vägrar de ge besked för hur ett samarbete med Vänsterpartiet och Miljöpartiet skulle genomföras och vilka konsekvenser det skulle få för ekonomin och jobben. Blir det genom exempelvis förbud av valfrihet i skolan, krav på arbetstidsförkortning eller skattechocker på jobb och tillväxt?

Att se till att jobben blir fler och kommer fler till del är Sveriges största framtidsutmaning. I det arbetet breddar vi vägarna in på arbetsmarknaden, rustar framtidens arbetskraft genom kunskapssatsningar i skolan och driver på för ett öppet Europa. Socialdemokraterna väljer istället att gå till val på en politik som hotar handeln och kraftigt höjer trösklarna in på arbetsmarknaden för unga här i Trelleborg, det är hög tid för dem att svara på hur det skapar fler jobb.

Nilla Olsson
Anna Kinberg Batra (M), Gruppledare i riksdagen och ordförande för finansutskottet och Ulf Bingsgård (M), Kommunstyrelsens ordförande i Trelleborg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons